https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzilek-urady-ztratily-dalsi-vymluvu-pro-odpirani-informaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužílek: Úřady ztratily další výmluvu pro odpírání informací

12.6.2001 14:45 | PRAHA (ČIA)
Rozhodnutí ostravského soudu ve věci umožnění přístupu občanů k informacím o správním řízení přivítal spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek (ODA). Jak uvedl na dnešní tiskové konferenci ODA, toto rozhodnutí vede k potvrzení názoru autorů zákona, že řízení o veřejných zakázkách je prakticky celé informačně veřejné.
 

Krajský soud v Ostravě rozhodoval ve sporu mezi občanským sdružením Lučina a Okresním úřadem v Havířově. Lučina si stěžovala, že jí okresní úřad nechce nechat nahlédnout do materiálů o správním řízení, pokud není jeho účastníkem. Okresní úřad se obhajoval ustanovením v zákoně, že do dokumentace má právo nahlédnout účastník řízení. Soud však rozhodl, že to neznamená, že by neúčastníci řízení toto právo neměli.

Kužílek považuje rozhodnutí soudu za vhodný precedens. Proto vyzval ministerstvo vnitra a další státní úřady, aby se s rozsudkem seznámily a postupovaly v souladu s ním. "Úřady ztratily další baštu, z níž se bránily otevřenosti veřejné správy a poskytování informací o svém rozhodnutí," sdělil Kužílek.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist