https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-ekofilm-2000-byl-velmi-uspesny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart: EKOFILM 2000 byl velmi úspěšný

16.10.2000 11:41 | ČESKÝ KRUMLOV (EkoList)
Již po třetí se v zámeckém areálu v Českém Krumlově uskutečnil ve dnech 4. - 8. 10. 2000 filmový festival EKOFILM, jehož krédem je představit a ocenit nové filmy, které informují o vztahu člověka k životnímu prostředí, k přírodnímu a kulturnímu dědictví.
 

Do letošního 26. ročníku soutěže bylo přihlášeno 125 snímků z 25 zemí světa. Téměř třetina filmů pocházela z České republiky. Hodnocení filmů se ujala mezinárodní porota složená ze zástupců ekologů i filmových tvůrců.

Tradiční součástí festivalu se stalo pořádání doprovodných akcí. Divákům, kterých oproti minulým ročníkům přibylo, byly jednak průběžně představovány hodnocené filmy na veřejných projekcích, jednak se mohli zúčastnit seminářů či přednášek, na nichž se odborníci snažili reflektovat aktuální environmentální problémy.

Hlavní cenu EKOFILMU 2000 získal dánský snímek "The Arctic Dilema", v němž divák nahlíží do života obyvatel Grónska, kteří doplácejí na dálkový transport PCB a těžkých kovů z Evropy.

Cenu v kategorii publicistika převzal Tomáš Škrdlant za film "Ekohistorie", jenž popisuje vývoj environmentalismu v komunistickém i současném režimu. Cenou za scénář porota ocenila německý snímek "Go ahead. Ten years of Enscher park", který navrhuje osobitou revitalizaci zdevastovaného Porúří.

Nejzajímavějším vědeckým a vzdělávacím pořadem se stal film "Unnatural Disasters", který poukazuje na zrychlující se trendy ve výkyvech počasí s častějším výskytem katastrofálních situací.

Na závěrečné tiskové konferenci ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) spolu s prezidentem festivalu Bedřichem Moldanem zhodnotili festival jako "velmi úspěšný". EKOFILM byl podle Kužvarta obohacen o nová témata, přilákal mnoho osobností a v neposlední řadě i několik sponzorů.

Oceněn byl i sám festival EKOFILM, neboť ho dánská Nadace princů (součást Evropské agentury pro ochranu životního prostředí - EEA) zařadila mezi 11 evropských ekologických festivalů.


reklama

 
Ondřej Mirovský

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist