https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-je-se-zakonem-o-gmo-spokojen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart je se zákonem o GMO spokojen

18.4.2000 11:35 | PRAHA (EkoList)
Ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) považuje zákon o nakládání s geneticky modifikovanými organismy (GMO), který schválila ve čtvrtek 13. dubna Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, za zdařilý. Kužvart to dnes řekl novinářům. Vyjádřil nespokojenost pouze s jedním ustanovením zákona, které nepočítá s účastí nevládních organizací coby oprávněných účastníků správního řízení při povolování dovozu a vývozu GMO. Schválený zákon přitom některé organizace, především Greenpeace, kritizovaly.
 

Greenpeace kritizovali především fakt, že zákon neukládá povinnost označovat finální produkty z GMO. Spotřebitel se tak bude moct spolehnout na to, že bude označena geneticky pozměněná pšenice, ale na mouce z ní či na chlebu již zákazník žádnou podobnou značku nenajde. Podobně například by měla být označena geneticky modifikovaná rajčata, ale už ne třeba kečup, který se z nich vyrobí. "Ano, to je pravda," říká ministr Kužvart. Podle něj bude povinnost označovat přímo výrobky, pocházející z GMO obsažena v připravovaném zákoně o potravinách a tabákových výrobcích, který teď ve druhém čtení projednává Poslanecká sněmovna. Podle Čestmíra Hrdinky z české pobočky Greenpeace je tato úprava nedostatečná. "V první řadě jde o to, že se tento problém netýká jen potravin. Může se týkat například farmaceutického průmyslu, na nějž už se zákon o potravinách nebude vztahovat," varuje Hrdinka. Dalším problémem podle Greenpeace je fakt, že zákon o potravinách se zabývá pouze značením a nikoli analýzou rizik a povolovacím řízením.

Greenpeace kritizovali i skutečnost, že se zákon o nakládání s GMO vůbec nezmiňuje o odpovědnosti dovozce či výrobce GMO za případné škody, které jeho produkt způsobí. Podle Miloše Kužvarta však problém odpovědnosti za způsobené škody upravují "jiné obecně závazné předpisy". Které konkrétní normy má na mysli však ministr Kužvart neupřesnil.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist