https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-je-zklaman-postojem-usa-ke-kjotskemu-protokolu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart je zklamán postojem USA ke Kjótskému protokolu

29.3.2001 16:59 | PRAHA (EkoList)
Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart je zklamán posledními výroky prezidenta USA George Bushe a mluvčího Bílého domu Ari Fleischera o změně postoje USA ke Kjótskému protokolu. Fleischer včera prohlásil: "Prezident to řekl jasně. Nepodporuje Kjótský protokol." Fleischer také vyloučil, že by George Bush předložil dokument ke schválení americkému Senátu.
 

Závazky dohody z Kjóta přijala v roce 1997 ještě Clintonova vláda. Dokument tehdy podepsali zástupci 160 zemí, platit však začne teprve tehdy, až jej ratifikují parlamenty minimálně 55 států světa, z nichž 55% navíc musí patřit mezi průmyslově rozvinuté. Až do dnešního dne přitom ratifikovalo Kjótský protokol pouhých 30 států - všechny rozvojové.

Ministr Kužvart ve svém dnešním prohlášení napsal: "Je to rána nadějím lidstva, že politické reprezentace míní ochranu životního prostředí vážně. Pro mne jako politika je zvláště znepokojující, že předvolební slib prezidenta Bushe není naplňován. Pro demokratické systémy obecně by mělo být alarmující, s jakou lehkostí je možné opustit předvolební sliby." Ministr dále uvedl, že na svých setkáních s dalšími ministry členských a kandidátských zemí EU se bude snažit nalézt adekvátní reakci na tento krok.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist