https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-na-otevreny-dopis-odpovi-verejne-reagovat-ale-nebude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart na otevřený dopis odpoví, veřejně reagovat ale nebude

14.1.2002 10:40 | PRAHA (EkoList)
Žádné veřejné prohlášení jako reakci na páteční otevřený dopis nevládních ekologických organizací nechystá ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD). EkoListu to dnes řekla jeho mluvčí Rita Gabrielová. Zástupci osmi českých ekologických sdružení požádali v pátek otevřeným dopisem Kužvarta, aby se omluvil za své výroky na adresu ekologických organizací a lidoveckého poslance Libora Ambrozka, týkající se přípravy zákona o Národním parku Šumava (NPŠ).
 

Podle Gabrielové nebude ministerstvo na otevřený dopis reagovat žádným zvláštním způsobem. "Pan ministr si dopis převzal a odpoví na něj podle pravidel, tedy do třiceti dnů," řekla mluvčí s tím, že Kužvart v souvislosti s dopisem nechystá žádné prohlášení ani pro tisk.

Ekologické organizace Hnutí DUHA, Arnika, Greenpeace, Český svaz ochránců přírody (ČSOP), Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ), Calla, Ekologický právní servis (EPS) a Zelený kruh dopisem reagovaly na tiskovou konferenci k připravovanému zákonu, kterou Kužvart uspořádal ve čtvrtek 10. ledna a na tiskovou zprávu ministerstva životního prostředí (MŽP) z této konference.

Kužvart na ní velmi ostře reagoval na pozměňovací návrh, který k zákonu přednesl právě poslanec Ambrozek. Podle tohoto návrhu by po přijetí zákona měla hospodářská a další servisní činnost v NPŠ připadnout nově založené obecně prospěšné společnosti (o.p.s.), zatímco státní Správa NPŠ by vykonávala odborný dozor a státní správu v oblasti ochrany přírody a novou o.p.s. by úkolovala. Ministr Kužvart tento návrh označil za pokus o privatizaci a za otevření možnosti "vytunelovat národní park". "Tato společnost by pak žila z toho, co by správně měla chránit," řekl Kužvart na tiskové konferenci.

Plný text dopisu nevládních organizací ministru Kužvartovi najdete zde (ve formátu MS Word).


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist