https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-nabizi-pomoc-i-jugoslavii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart nabízí pomoc i Jugoslávii

17.2.2000 11:50 | PRAHA (EkoList)
S největší pravděpodobností zítra by se mělo rozhodnout, zda vyjede čtyřčlenný tým českých expertů na pomoc Maďarsku, které se potýká s následky havárie, při níž z odkališť zlatého dolu v rumunském Baia Mare uniklo 100 tun kyanidu. Dnes zasedá pracovní skupina Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje, který o přijetí nabízené pomoci rozhodne. "Reakce maďarské strany byla velice pozitivní, takže očekávám, že naši experti se stanou součástí týmu, organizovaného Stálou misí OSN v Ženevě," řekl dnes ministr životního prostředí Miloš Kužvart.
 

Na dotaz EkoListu upřesnil, že nabídka mířila ke všem třem postiženým zemím, tedy i k Rumunsku a Jugoslávii. "Životní prostředí nezná hranic a havárie v Baia Mare je největší ekologickou katastrofou v Evropě po Černobylu," zdůraznil Kužvart. Rumunsko ani Jugoslávie však na nabídku dosud nereagovaly. Zatímco Rumunsku a Maďarsku, s nimiž jedná o přistoupení, nabídla pomoc Evropská unie, v případě Jugoslávie se tak nestalo. Podle ministra Kužvarta však takový postoj v případě havárie tak velkého rozsahu, není na místě.

Pomoc, kterou nabídl ministr Kužvart, koordinuje ministerstvo zahraničních věcí v čele s Janem Kavanem. Ze svého fondu pro mezinárodní pomoc uvolní MZV pro expertní tým 1,5 miliónu korun. Vedením týmu a zmocněncem ministra životního prostředí pro problematiku kyanidové havárie pověřil Miloš Kužvart ředitele Výzkumného ústavu vodohospodářského TGM Václava Vučku. Čtyřčlenný tým je podle Kužvarta připraven vyrazit do postižené oblasti okamžitě. "Od přijetí nabízené pomoci a upřesnění požadavků maďarské strany je to otázka hodin," řekl Kužvart novinářům.

Kyanid, který unikl po nečekaných deštích 30. ledna do řeky Tisy, se dostal do vod Dunaje a postupně tak zamořil rozsáhlou část země na území tří států - Maďarska, Rumunska a Jugoslávie. V současné době se kyanidová skvrna dostala zpět na území Rumunska - do oblasti Dunajské delty. Poslední měření udávají stále vysoké hodnoty kyanidu - 0,19 mg na litr, což je devatenáctinásobně více, než kolik určují normy.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist