https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-neveri-ze-se-posouzeni-temelina-stihne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart nevěří, že se posouzení Temelína stihne

13.12.2001 17:50 | PRAHA (EkoList)
Ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) nevěří, že je možné stihnout posouzení vlivů Jaderné elektrárny Temelín (JETE) na životní prostředí (EIA) do června 2001. To přitom předpokládá dohoda mezi českým premiérem Milošem Zemanem (ČSSD) a rakouským kancléřem Wolfgangem Schüssellem (ÖVP) uzavřená v noci na dnešek v dolnorakouském Melku. "Pokud by se postupovalo podle zákona o EIA standardním způsobem, pak by ta doba byla o něco delší," řekl dnes ministr Kužvart novinářům. Odmítl přitom spekulovat, "o kolik měsíců" by se lhůta musela prodloužit.
 

O posouzení bezpečnosti elektrárny, které by mělo podle protokolu z Melku probíhat paralelně, Kužvart odmítl hovořit. "To je v kompetenci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost," prohlásil Kužvart. Odmítl se také vyjádřit ke konkrétnímu způsobu, jakým by měla EIA probíhat, pokud by snad neproběhla "standardně", aby bylo možné dokončit hodnocení JETE do termínů, které dohoda z Melku obsahuje. Podrobnosti určí podle Kužvarta jednání na Ministerstvu zahraničních věcí (MZV), která proběhnou v nejbližších dnech.

Kužvart také zdůraznil, že jeho vyjádření jsou "předběžná, neboť text dohody obdržel až odpoledne." Podle našich informací jej získal dokonce dříve od novinářů než oficiální vládní cestou. To nám potvrdil i zdroj blízký Ministerstvu životního prostředí (MŽP). Podle Ireny Krasnické z tiskového oddělení MZV ale ve zpoždění informací nebyl žádný záměr. "Ministru Kužvartovi jsme materiál poslali běžnou vládní poštou. Kdyby pracovníkům MŽP chyběl a ozvali se, mohli ho dostat neformální cestou dřív. Komunikace mezi MZV a MŽP na všech úrovních funguje bez problémů," řekla dnes Krasnická EkoListu.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist