https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-novy-odpadovy-zakon-je-citlivy-k-prirode-i-k-obcanum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart: Nový odpadový zákon je citlivý k přírodě i k občanům

7.1.2002 18:31 | PRAHA (EkoList)
Nový způsob placení za odpad je podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta kladivem na černé skládky a další nedovolené nakládání s odpady. Na tom se shoduje i s kritiky zákona. Motivace k třídění odpadu už tak jednoznačná není.
 

"Nový systém je šetrný nejen k životnímu prostředí, ale i ke kapsám občanů a komunálním rozpočtům," tvrdil Kužvart dnes na tiskové konferenci. Podle nového zákona se odpad platí na hlavu a ne za jeho množství, jako dosud. Paušál tedy musí zaplatit každý, ať vyhodí do popelnice kolik chce. Podle Kužvarta nebude tedy nutné vozit odpad do lesa nebo ho házet sousedovi do popelnice.

Paušální poplatek bude rozdělen do dvou částí: až 250 korun za odvoz popelnic a dalších až 250 korun bude určeno na likvidaci neroztříděných odpadů. Výše reálné částky nechává odpadová norma na rozhodnutí obce. V případě, že zmíněných neroztříděných odpadů bude co nejméně, by se částka mohla teoreticky výrazně snížit. Což by podle tvůrců zákona mělo zvýšit ochotu lidí třídit odpad. "Starostové dostali do rukou silný nástroj, aby mohli systém nakládání s odpadem adekvátně přizpůsobit té či oné obci," prohlásil Kužvart.

Ne všichni jsou ale přesvědčeni o výhodnosti nového zákona. Například Ivo Kropáček z Hnutí Duha řekl MF DNES, že paušální poplatky jsou nesociální, netržní a dokonce neekologické protože lidem nebude záležet na tom, kolik odpadků vyprodukují.

Návrh na novelizaci zákona předložili ještě před jeho platností zastupitelé pražské radnice, kterým se také nová norma nelíbí. Podle vyjádření pražského primátora Jana Kasla přinese nový zákon zvýšení nákladů na správu poplatků a naroste také počet úředníků. Proto i on podpořil návrh na změnu odpadového zákona, podle které by si mohly obce a města vyhláškou znovu stanovit poplatek za komunální odpad podle velikosti a četnosti odvozu popelnic.

Podle Kužvarta jsou však představy pražských radních nesprávné a navrhovaná novela by narušila nový promyšlený systém. "Na ministerstvo životního prostředí přecházejí stále nové povinnosti a počet úředníků se výrazně nezvýšil. Jde pouze o to správně administrativu zorganizovat," komentoval Kaslovy výtky Kužvart.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist