https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-otevrel-ekologicke-vzdelavaci-centrum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart otevřel ekologické vzdělávací centrum

9.11.1999 11:30 | PPAHA (EkoList)
Nové ekologické vzdělávací a kongresové centrum v areálu Výzkumného ústavu okrasného zahradnictví (VÚOZ) v Průhonicích u Prahy dnes otevřel svojí návštěvou ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD). Nové prostory pro tyto účely vznikly rekonstrukcí bývalého Panského dvora a Staré pošty v areálu průhonického velkostatku, která si dosud vyžádala náklady ve výši 100 miliónů korun.
 

V objektu nově zrekonstruované Staré pošty vznikly dvě učebny pro zhruba 50 posluchačů, které by měly být využívány již během probíhajícího školního roku a pravidelná výuka by zde měla začít od září 2000. Centrum by měli využívat ke školení úředníci Ministerstva životního prostředí, státní správy a samosprávy, ale bude také k dispozici České zemědělské univerzitě v Praze - Suchdole a Univerzitě Karlově. "Velkou výhodou pro studenty je tu blízkost dendrologické zahrady, plantáže rododendronů a rozsáhlého parku, kde je ideální možnost praktických cvičení," říká ing. Miloš Šnytr, ředitel VÚOZ Průhonice. V plánu je i vybudování veřejně přístupné knihovny, videotéky a informační databanky.

Budova_stare_skoly

Nově zrekonstruovaná budova Staré pošty v Průhonicích bude centrálním objektem nového ekologicky vzdělávacího střediska. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Ministr Kužvart na krátké procházce areálu ocenil také již několik let probíhající projekt výzkumu energetického potenciálu různých druhů energetických dřevin, který VÚOZ realizuje. Vzorová kotelna na biomasu - tedy právě na rychle rostoucí dřeviny - bude od roku 2000 součástí kongresového centra.

Laboratoř_VÚOZ

Ministr Kužvart navštívil také laboratoře VÚOZ, kde probíhá mj. i několik projektů na záchranu rostlinného genetického fondu ČR. Foto: Jakub Kašpar/EkoList


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist