https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-povolil-jeden-z-vleku-ve-stredisku-ovcarna-na-pradedu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart povolil jeden z vleků ve středisku Ovčárna na Pradědu

30.10.2001 12:45 | PRAHA (EkoList)
Lyžařskou sezónu ve středisku Ovčárna v Jeseníkách zahájí letos s jistotou již dva vleky z šesti. Ministr životního prostředí Miloš Kužvart totiž dnes potvrdil prvoinstanční rozhodnutí ministerstva o udělení výjimky pro vlek "S+S", proti kterému se odvolali ochránci přírody. Proti druhému vleku, "Malý Václavák", se nikdo neodvolal a výjimka pro něj platí již od 12. října 2001. "O dalších vlecích rozhodnu během několika dnů," řekl na dnešní tiskové konferenci Kužvart.
 

Mezi nerozhodnutými vleky jsou také dva A a C, kterým ministerstvo výjimku pro provoz v Národní přírodní rezervaci Praděd neudělilo. Hlavním důvodem bylo ničení přírody a porušování podmínek, za jakých byla před pěti lety výjimka udělena. Takové rozhodnutí způsobilo mezi vlekaři a lyžaři bouři nevole a proto se odvolali.

O správnosti a oprávněnosti omezení lyžování na Ovčárech se rozpoutala široká veřejná diskuse. Ministr Kužvart o víkendu dokonce osobně navštívil Praděd, aby se na vlastní oči přesvědčil o údajném vlivu vleků na vzácnou přírodu v rezervaci. "Návštěva mě utvrdila v tom, že podklady, které ministerstvu doložila Správa chráněné krajinné oblasti (SCHKO) Jeseníky jsou objektivní," zhodnotil sobotní výlet do Jeseníků Kužvart.

Podle vyjádření šéfa SCHKO Jeseníky Jiřího Halfara je příroda v okolí Ovčár opravdu unikátní a nejvíc doplácí na nedodržování stanovených podmínek při úpravách sjezdovek rolbami a dalšími stroji. "Proběhlo několik správních řízení týkající se porušování podmínek stanovených ve výjimkách právě u vleků A a C," tvrdí Halfar.

Podle Kužvarta je důležité vědět, že nejde o zákaz lyžování v Jeseníkách, ale o dva vleky v jednom středisku. "Nepovolení se vztahuje na podnikatele, kteří prokazatelně a opakovaně porušují dané podmínky," zdůraznil Kužvart. Podle něj tlak na orgány ochrany přírody je bezpředmětný.

Rozkladová komise ministerstva by měla o dalších vlecích jednat na svém zasedání 9. listopadu. Výsledky tohoto jednání budou pro ministra však pouze doporučující.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist