https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-predlozi-vlade-novelu-geologickeho-zakona
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart předloží vládě novelu geologického zákona

9.12.1998 20:30 | PRAHA (EkoList)
Do konce tohoto roku se chystá ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) předložit vládě novelu tzv. geologického zákona. Podle ředitele legislativního odboru Ministerstva životního prostředí (MŽP) Mgr. Petržílka už byl dosavadní stav neúnosný. "V současnosti totiž stále ještě platí zákon č. 62/1988 Sb., o geologických pracích. Ten byl dílčím způsobem novelizován v roce 1991. Přesto je však zřejmým dědictvím minulých dob," zdůvodňuje potřebu nového předpisu ředitel Petržílek.
 

Po dvou letech příprav na MŽP tak Kužvart přinese do vlády materiál, který znamená několik zásadních změn. Především musí napravit mnohé nejasnosti, které právní úpravu geologických prací dnes provázejí. Návrh podle ředitele Petržílka důsledně odděluje tzv. "registrované geologické práce" od "geologických prací prováděných na základě stanovení průzkumného území". V případě první kategorie prací totiž nemusí být provedeno správní řízení. V případě druhém je naopak provedení správního řízení nutné.

Návrh, který MŽP připravilo, předpokládá možnost zkrácení vlastnických práv na pozemky, jimž hrozí těžba. Krácení vlastnického práva však připadá v úvahu pouze za náhradu a v případě veřejného zájmu. Co přesně se rozumí "geologickou prací ve veřejném zájmu" bude, jak slibuje ředitel Petržílek, v zákoně výčtem stanoveno.

Zákon také nově vymezuje postavení jednotlivých účastníků řízení o stanovení průzkumného území. Poprvé tak legislativa v tomto ohledu pamatuje na občanská sdružení a obce, jejichž postavení je tu jasněji vymezeno. Návrh také odstraňuje právní nárok organizace, která si geologické práce zadává, vydat povolení k jejich provádění. A to v případě, že jsou tyto práce v rozporu se zájmem státu nebo jinak nesplňují zákonem stanovené podmínky.

Další důležitý prvek horní legislativy, po jehož novelizaci se volá, horní zákon, dosud připraven není. "Tento zákon je dnes ve fázi příprav a ještě si na něj chvíli počkáme. Není to ale jenom věcí našeho ministerstva," říká ředitel Kužvartovy legislativy Mgr. Petržílek.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist