https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-predpovida-rozsireni-kamionove-prepravy-ro-la
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart předpovídá rozšíření kamionové přepravy RO-LA

8.3.2002 14:04 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Železniční přeprava kamionů RO-LA z Lovosic do saské metropole Drážďany by měla zůstat zachována i po dokončení mezinárodní dálnice D8. Ministr životního prostředí Miloš Kužvart to uvedl při besedě se studenty ústecké Fakulty životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně.
 

Ministr zdůraznil, že o zachování systému RO-LA několikrát hovořil s německým resortním kolegou a s představiteli spolkového a saského ministerstva dopravy. "V Německu si uvědomují, že železniční přeprava kamionů značně šetří životní prostředí na E55, zvláště v příhraniční oblasti Teplicka a krušnohorského Cínovce. Tento aspekt musí převažovat i po dostavbě magistrály D8, hlavně v oblasti úseku dálnice přes České středohoří a na východě Krušných hor," zdůraznil ministr. Podle něj dokonce existuje návrh, aby kamiony jezdily po železnici po delší trase z Prahy až do Berlína. "A to po dokončení rekonstrukce mezinárodního rychlostního koridoru," dodal.

Kužvart musel v Ústí nad Labem čelit často kritickým připomínkám studentů, proč jeho ministerstvo vydalo výjimku ze zákona k úseku dálnice D8 přes Chráněnou krajinnou oblast České středohoří. Kužvart odpověděl, že se stal ministrem až poté, co řízení EIA k úseku D8 prakticky skončilo a oficiální územní plán Litoměřicka z počátku 90. let s dálnicí počítal. "Snažili jsem se některé právní kroky vrátit a rozhodnout podle platné legislativy. Vybrána tak byla podle mého soudu nejpřijatelnější varianta ze všech špatných," řekl Kužvart ústeckým vysokoškolákům. Změnit stanovisko ministerstva životního prostředí už mohli podle Kužvarta jeho předchůdci František Benda a Jiří Skalický, kteří mu prý nechali k rozhodnutí doslova "kostlivce" ve skříni.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist