https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-rozpoctove-skrty-mohou-ohrozit-chod-resortu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart: Rozpočtové škrty mohou ohrozit chod resortu

7.9.1999 17:00 | PRAHA (EkoList)
Příliš velké škrty v rozpočtu na rok 2000 navrhuje podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta (ČSSD) místopředseda vlády a ministr financí Pavel Mertlík (ČSSD).
 

Návrh rozpočtu pro resort životního prostředí na rok 2000 činí 2,65 mld. Kč, což je o více než půl miliardy méně, než v roce 1999. Kužvart dnes řekl na tiskové konferenci novinářům, že bude pro svůj resort žádat prostředky v alespoň stejné výši, jaké měl k dispozici letos - tj. 3,2 mld. Kč. "Navrhovaný pokles je natolik drastický, že se do takové sumy nemůže MŽP vejít," prohlásil ministr. Navržené krácení rozpočtu dává podle Kužvarta "jen minimální prostor fungování resortních organizací." Mezi ty patří mj. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR nebo Správa chráněných krajinných oblastí v ČR.

Podle Miloše Kužvarta je nelogické, pokud je MŽP vázáno rozhodnutími vlády či parlamentu vykonávat nějakou činnost a přitom na ni nedostane žádné finanční prostředky. To se týká například Státního programu podpory energetických úspor a obnovitelných zdrojů energie, který přijala vláda svým usnesením anebo nákladů na vznik Národního parku České Švýcarsko, který byl vyhlášen zákonem. "Velmi se obávám toho, že se bude opakovat situace z loňského roku," řekl ministr Kužvart. "Tehdy nám byly kráceny požadavky například na program úspor s odůvodněním, že budou řešeny v rozpočtu na rok 2000."

"Krácení rozpočtu v kapitole životní prostředí je jedním z nejvýraznějších," upozorňuje ředitel úřadu ministerstva Miroslav Jandura. Kapitálové výdaje MŽP byly v Mertlíkově návrhu zkráceny na necelých 59 %, což je podle Jandury patrně nejvíc ze všech vládních resortů.

Podle Miloše Kužvarta by bylo velice nešťastné, muselo-li by MŽP omezit výdaje na krajinotvorné programy. "Program revitalizace říčních systémů například úzce souvisí s protipovodňovou ochranou," říká ministr. Podle něj navíc takovéto programy (kromě zmiňovaného například také Státní program ochrany přírody a krajiny) dávají vzniknout řadě pracovních příležitostí. A to, podle Kužvarta, navíc v podhorských oblastech, jež jsou nezaměstnaností nejvíce ohroženy.

V případě, že vláda vyjde vstříc návrhu MŽP, neměly by být chybějící peníze podle Miloše Kužvarta získány na úkor zvýšení rozpočtového deficitu. "Bylo by třeba udělat analýzu nákladů a výnosů (tzv. cost-benefit analysis) jednotlivých státních programů ve všech resortech, abychom zjistili, kde se peníze investují neúčelně," naznačuje ministr životního prostředí, kde by chybějící peníze chtěl vzít.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist