https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-se-zatim-nehodla-pripojit-k-zalobe-na-sefredaktora-respektu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart se zatím nehodlá připojit k žalobě na šéfredaktora Respektu

24.10.2001 11:55 | PRAHA (EkoList)
Ministr životního prostředí Miloš Kužvart zatím pouze zvažuje, že by podal individuální trestní oznámení na šéfredaktora týdeníku Respekt Petra Holuba. "Já jako ministr mám pověření prezidenta republiky spravovat nějaký resort a to je moje hlavní práce," řekl dnes EkoListu Kužvart. Podle něj je ovšem v pořádku, že na Respekt podá společnou žalobu za všechny ministry šéf úřadu vlády Karel Březina.
 

Předseda sociálnědemokratické vlády Miloš Zeman v pondělí oznámil, že vláda bude Respekt žalovat o 170 miliónů korun za komentář šéfredaktora Petra Holuba, který vyšel v posledním vydání týdeníku 22. října. Komentář pod názvem "Něco sprostého a vulgárního" rozebírá problém korupce v České republice a autor dochází k závěru, že se korupční prostředí nepodařilo odbourat ani Zemanově vládě, ba spíše naopak. Premiéru Zemanovi nejvíce vadila následující věta Holubova komentáře: "Jeho vláda boj s korupcí ale prohrála, jak svědčí údaje Transparency International i korupční chování ministrů nejmladším Březinou počínaje a nejstarším Grégrem konče."

To potvrzuje i ministr Kužvart, podle něhož je toto tvrzení "nehoráznost". "Je to nehorázné proto, že do této škály od nejmladšího do nejstaršího patřím i já a nemám za to, že bych osobně nějak napomáhal korupci," řekl EkoListu ministr.

Podle Zemana je toto tvrzení urážkou na cti všech členů jeho vlády, a každý z ministrů bude Respekt žalovat o 10 miliónů korun. Ministrů české vlády je 17, celková částka tedy činí 170 miliónů korun. "Členové vlády také podají samostatná trestní oznámení, kde se budou domáhat náhrady, aby Respekt konečně zanikl," citovaly předsedu vlády včerejší Lidové noviny.

K výroku premiéra o tom, že by si přál zánik Respektu zatím Kužvart nezaujal, podle svého vyjádření pro EkoList, žádné stanovisko. A zatím prý ani neví, zda vůbec nějaké trestní oznámení bude podávat. "Musím to ještě zkonzultovat s právníky, ale na druhou stranu - kdybych měl trestním oznámením reagovat na všechny nehoráznosti, které se proti mně v tisku objevují - od bulváru až po útoky předsedy parlamentního výboru pro regionální rozvoj a životní prostředí - nedělal bych nic jiného," dodává Kužvart.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist