https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-zemanovy-vyroky-o-rakusanech-mohly-ovlivnit-vysledek-referenda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart: Zemanovy výroky o Rakušanech mohly ovlivnit výsledek referenda

22.1.2002 11:03 | PRAHA (EkoList)
Ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) soudí, že výroky premiéra Miloše Zemana mohly mít vliv na počet voličů, kteří podpořili petiční akci iniciovanou rakouskou stranou Svobodných (FPÖ). "Premiérovy výroky evidentně tyto počty ovlivnit mohly a mohly motivovat zejména nerozhodnuté voliče," řekl dnes novinářům Kužvart.
 

Miloš Zeman v interview pro pondělní vydání rakouského časopisu Profil mimo jiné prohlásil, že představitel Svobodných Jörg Haider je "populistický pronacistický politik, který ničemu nerozumí, ale o všem mluví" a že nynější protitemelínskou petici inspirovanou FPÖ může podpořit "pouze někdo, kdo není informován - vyhýbám se pojmu idiot".

Konečný počet hlasů pod peticí FPÖ je podle dnes zveřejněných údajů 915.220, tedy 15,5 procenta oprávněných voličů. To podle Kužvarta muselo překvapit i iniciátory petice. "Myslím, že očekávali zhruba třetinovou podporu," řekl český ministr. Podle Miloše Kužvarta jde ale o vnitropolitický problém Rakouska, který by mohl ohrozit stabilitu vládní koalice ve Vídni. Koaličním partnerem FPÖ jsou totiž lidovci (ÖVP), kteří se ústy kancléře Wolfganga Schüssela opakovaně vyslovili proti referendu.

Haiderovi Svobodní se ptali voličů, zda by chtěli, aby Rakousko podmínilo svůj souhlas se vstupem Česka do Evropské unie (EU) odstavením Jaderné elektrárny Temelín z provozu. Samotný fakt, že petici podepsalo více než 100.000 lidí, zavazuje rakouský parlament, aby se jí zabýval a to nejpozději letos na podzim.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist