https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvalita-ovzdusi-v-brne-se-zlepsuje-setrvale-klesaji-koncentrace-benzo-a-pyrenu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvalita ovzduší v Brně se zlepšuje, setrvale klesají koncentrace benzo(a)pyrenu

26.4.2023 00:41 | BRNO (ČTK)
Monitorování kvality ovzduší v Brně ukázalo zlepšující se trend. Z výsledků projektu Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity vyplynulo, že koncentrace látek jako benzo(a)pyren, oxid dusnatý nebo oxid uhelnatý dlouhodobě klesá, řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
 

Odborníci z Masarykovy univerzity začali loni v únoru zjišťovat kvalitu ovzduší speciálně vybavenými měřicími vozy. Data sbírali rok a nyní je zpracovávají. Výsledky budou známé v květnu. "Už teď ale můžeme říct, že ovzduší v Brně je rok od roku lepší. Velmi pozitivně lze hodnotit zejména setrvalý pokles koncentrací rakovinotvorného benzo(a)pyrenu, který představuje na řadě míst České republiky velký problém," řekl Hladík.

Projekt, na kterém s Masarykovou univerzitou spolupracuje i město, pokryjí peníze z norských fondů. Výstupem bude aktualizace akčního plánu pro zlepšení kvality ovzduší v Brně a návrh opatření, která budou mít kladný vliv na veřejné zdraví a kvalitu života obyvatel. Patří mezi ně třeba snížení emisí z provozu vozidel města a jeho příspěvkových organizací, rozvoj veřejné a cyklistické dopravy, zakládání nových vegetačních prvků nebo omezování prašnosti ze stavební činnosti.

Součástí projektu je i doplňkové měření kvality ovzduší v blízkosti dětí. "Účelem je zjistit, jak moc jsou vystaveny znečištěnému ovzduší v závislosti na jejich denní aktivitě. Tohoto měření se účastní 150 žáků, kteří u sebe mají vzorkovače měřící kvalitu ovzduší. Momentálně jsou výsledky měření představovány a projednávány s představiteli jednotlivých městských částí a městských společností," řekl náměstek primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist