https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvalita-vody-se-v-ceske-republice-zlepsuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvalita vody se v České republice zlepšuje

22.3.2003 14:07 | PRAHA (ČIA)
Zatímco kvalita vody se v celosvětovém průměru stále zhoršuje, v České republice je trend opačný. Jak ČIA informovala mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová, ČR patří mezi několik málo států, kde se kvalita vod zlepšuje. "Za posledních 12 let se například podařilo podstatně snížit znečištění řek a prakticky eliminovat výskyt nejhorší třídy kvality vody," zdůzaznila mluvčí.
 

Podle jejích slov se tak stalo díky vynaložení více než 50 miliard korun na čističky odpadních vod pro všechna větší města a obce. Díky tomu disponuje kvalitní pitnou vodou více než 87 procenta obyvatel ČR.

Přetrvávajícím problémem je však plošné znečištění, především ze zemědělského hospodaření. Například povrchové a podzemní vody jsou znečištěny dusičnany na zhruba čtvrtině výměry zemědělské půdy. Vysoká je míra mikrobiálního znečištění povrchových vod a kontaminace nebezpečnými látkami na některých úsecích vodních toků. V řadě vodních nádrží je jakost vody také nepříznivě ovlivněna vysokým obsahem živin, který je příčinou nadměrného růstu sinic a následného tzv. kvetení vody.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist