https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvalitu-ovzdusi-ve-zline-meri-nova-monitorovaci-stanice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvalitu ovzduší ve Zlíně měří nová monitorovací stanice

22.8.2017 03:15 | ZLÍN (ČTK)
Stanice měří kvalitu ovzduší neovlivněnou dopravou v rezidenční zóně. Kromě koncentrace prachových částic kontroluje i množství oxidů dusíku a ozonu. Vybavena je také čidly, která snímají teplotu a vlhkost vzduchu, směr větru a srážky. / ilustrační foto
Stanice měří kvalitu ovzduší neovlivněnou dopravou v rezidenční zóně. Kromě koncentrace prachových částic kontroluje i množství oxidů dusíku a ozonu. Vybavena je také čidly, která snímají teplotu a vlhkost vzduchu, směr větru a srážky. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kvalitu ovzduší ve Zlíně měří nová monitorovací stanice. Vybudována byla v areálu Základní školy Kvítková. Včetně technického vybavení přišla na 2,2 milionu korun, 85 procent z této částky pokryla dotace ze Státního fondu životního prostředí, sdělil včera mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.
 

Stanice měří kvalitu ovzduší neovlivněnou dopravou v rezidenční zóně. Kromě koncentrace prachových částic kontroluje i množství oxidů dusíku a ozonu. Vybavena je také čidly, která snímají teplotu a vlhkost vzduchu, směr větru a srážky.

Vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství zlínského magistrátu Vladimíra Pavlovová uvedla, že naměřená data jsou zasílána na centrální stanici umístěnou v kanceláři odboru. Následně jsou zobrazeny na světelném informačním panelu, který je osazen na severní straně náměstí Míru. Naměřená data si lze vyhledat také v celostátní síti věnované kvalitě ovzduší, kterou spravuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Kromě areálu ZŠ Kvítková měří meteorologové kvalitu ovzduší v krajském městě v lokalitě Cigánov. Aktuální informace z obou stanic jsou dostupné na webu města a také na portálu ČHMÚ.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist