https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvalitu-stromu-v-plzni-zjistuje-tomograf-najde-dutiny-i-defekty?fbclid=IwAR3VlD0JYp5CUsWm_ROP1I2btmC5EPhinGr8FnyH8-RRCyLJO1wUEHQ9xSs
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvalitu stromů v Plzni zjišťuje tomograf, najde dutiny i defekty

13.6.2019 00:30 | PLZEŇ (ČTK)
Akustický tomograf, který pořídila Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP), umí také určit mocnost zbytkové stěny dřeva.
Akustický tomograf, který pořídila Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP), umí také určit mocnost zbytkové stěny dřeva.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Správa veřejného statku města Plzně
Plzeňští správci zeleně mají nový přístroj, který jim pomůže odhalit dutiny a defekty v kmenech a větvích stromů. Akustický tomograf, který pořídila Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP), umí také určit mocnost zbytkové stěny dřeva. Z toho pak lze vypočítat, jak je pravděpodobné, že se narušený kmen nebo větev například při větru zlomí. Přístrojem chtějí odborníci postupně zkontrolovat všechny stromy s možným vnitřním poškozením, řekl v úterý primátorův náměstek pro životní prostředí Michal Vozobule (TOP 09).
 

Nejdříve přijdou na řadu stromy v sadovém okruhu, který je nejnavštěvovanějším veřejným parkem. "Akustický tomograf pomáhá zjistit, v jaké kondici je strom a zda jeho poškození neohrožuje bezpečnost lidí a majetku," uvedl Vozobule. Výstupy měření pomohou s rozhodováním, kdy je nutné dřevinu kvůli hrozícímu pádu odstranit.

V prstenci sadového okruhu kolem historického jádra Plzně roste ve Smetanových, Kopeckého, Šafaříkových a Křižíkových sadech, v Mlýnské strouze, v sadech 5. května a Pětatřicátníků kolem 420 stromů. Zdravotní stav mnohdy letitých kaštanů, jasanů, akátů, jilmů, javorů, lip, platanů, katalp, magnolií, liliovníků, sakur a dalších druhů správci zeleně dlouhodobě sledují. Mnohé předchozí výkopové práce kvůli opravám nebo přeložkám sítí ale často způsobily poškození kořenů. Přispěly tak k rozvoji houbových onemocnění, která mají největší vliv na stabilitu stromu, řekla Kamila Kindlová ze SVSMP.

Akustický tomograf měří pomocí snímačů na kmeni stromu rychlost průchodu akustického signálu dřevem. "U kmenů s dutinami se výrazně prodlužuje dráha, kterou musí zvukový signál urazit, a tedy klesá jeho rychlost. Také změna vlastností dřeva způsobená hnilobou se projeví zpomalením signálu, ovlivní jej i tuhost dřeva," popsala Kindlová. Přesnost měření závisí na počtu snímačů, tvaru kmene, měřící výšce i na počasí. Metoda zjistí rozsah a polohu poškozeného dřeva nebo dutiny uvnitř kmene a umožní vypočítat riziko, že se při nárazu větru zlomí. "Ani tyto sofistikované metody nám však neřeknou nic o stavu kořenů, které jsou zásadní mechanickou kotvou stromu. Proto u jedinců, kde předpokládáme závažná poškození kořenů a ohrožení provozní bezpečnosti, zadáváme tahové zkoušky," dodala Kindlová.

Poté, co správci zeleně otestují vybrané stromy v sadovém okruhu, proměří vytipované stromy například u dětských hřišť či v alejích nad chodníky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist