https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-druhemu-vyskytu-bse-bude-utraceno-nejvyse-osm-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli druhému výskytu BSE bude utraceno nejvýše osm zvířat

23.8.2001 13:17 | PRAHA (ČIA)
Z chovu Oty Berana, v němž byl ve středu potvrzen druhý případ nemoci BSE v ČR, bude utraceno čtyři až osm zvířat. Rozhodlo o tom dnešní jednání Krizového výboru ministerstva zemědělství pro řešení BSE a Ústřední nákazové komise, o jejichž závěrech ČIA informoval tiskový mluvčí MZe Pavel Kovář.
 

"Vrstevnice pozitivně testované krávy v tomto chovu starší a mladší šesti měsíců a její potomci budou utraceni. V tomto případě jde o jednu krávu a tři potomky," uvedl Kovář. Jako metoda utracení byla podle něj zvolena "vysoce humánní metoda injekčního způsobu". V případě negativního vyšetření zvířat na BSE budou utracená zvířata převezena do Asanačního ústavu Chotýčany, kam je již svážen veškerý specifikovaný rizikový materiál a zpracovaný materiál je spálen.

"Pokud dojde k výskytu BSE u vrstevnice, či potomka pozitivní testované krávy, rozšíří se počet utracených zvířat na rozmezí dvanácti měsíců od data narození pozitivního kusu. To by v tomto případě znamenalo utracení celkem osmi kusů zvířat. Ostatní zvířata v chovu budou pod kontrolou, bez možnosti přesunů a všechna bez rozdílu stáří budou v době porážky nebo úhynu testována na BSE," konstatoval Kovář.

Možnost nákazy krávy zkoumá podle jeho údajů Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZUZ), který prověřuje, zda od roku 1995 ZZN Žďár nad Sázavou, dodavatel směsí pro tohoto chovatele, nakupoval masokostní moučku a jiné směsi v zahraničí. Výrobci a dodavatelé krmných směsí jsou přitom podle informací ÚKZUZ pod jejich přísnou kontrolou.

Za prvních sedm měsíců letošního roku bylo podle ÚKZUZ provedeno 87 kontrol ve Veterinárních asanačních ústavech, šest kontrol u dalších výrobců živočišných krmiv a 857 kontrol u odběratelů masokostních mouček. ÚKZUZ odebral 548 vzorků krmných směsí pro přežvýkavce, z toho 366 vzorků u registrovaných výrobců a 182 vzorků u výrobců neregistrovaných, kteří si směs vyrábějí pro vlastní potřebu. "Vše s negativním výsledkem," zdůraznil Kovář.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist