https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-kaceni-stromu-ve-slavonicich-bude-na-podzim-referendum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli kácení stromů ve Slavonicích bude na podzim referendum

27.4.2021 11:21 | SLAVONICE (ČTK)
Starosta by se nebránil ani průběžné údržbě aleje, jako je například prořezávání stromů v nebezpečných partiích. „Vím, že velká města takovou údržbu provádějí, ale stojí to miliony korun. Navíc my máme na radnici šest zaměstnanců a těžko to můžeme tímto způsobem dělat,“ uvedl.
Starosta by se nebránil ani průběžné údržbě aleje, jako je například prořezávání stromů v nebezpečných partiích. „Vím, že velká města takovou údržbu provádějí, ale stojí to miliony korun. Navíc my máme na radnici šest zaměstnanců a těžko to můžeme tímto způsobem dělat,“ uvedl.
Foto | Fojsinek / Wikimedia Commons
Slavonice na Jindřichohradecku vypíšou referendum kvůli kácení stromů ve městě. Porazit některé staré stromy chce radnice, proti ní stojí skupina odpůrců zásahu. Jde především o kácení v březové aleji, kterou tvoří zhruba stovka stromů. Referendum by se mělo konat na podzim souběžně s volbami do Poslanecké sněmovny. ČTK to řekl starosta Slavonic Hynek Blažek.
 

Řadu odpůrců kácení podle něj tvoří lidé, kteří ve Slavonicích mají jen rekreační objekty, ale trvale ve městě nežijí. Uvedl, že obecní referendum je proto pro něj ukazatelem názorů místních obyvatel. Podle něj je to relevantnější a legitimnější postup než názor vzešlý z anket na sociálních sítích. „Zastupuji především lidi, kteří zde bydlí. A chci vědět, jak se k tomu staví právě oni, protože spousta z nich se k projektu staví kladně,“ řekl Blažek.

Slavonice získaly na revitalizaci městské zeleně dotaci více než devět milionů korun z operačního programu životní prostředí. Její součástí je ale hlavně výsadba 333 stromů, 2723 keřů, ošetření 480 stromů a obnova pěšin, trávníků a mobiliáře v parku. „A o tom se bohužel nikde nemluví. Kritici poukazují pouze na kácení,“ řekl starosta.

Březová alej, kterou chce město revitalizovat, je podle něj stará více než pět desítek let. Vzhledem k tomu u některých stromů hrozí i to, že se zlomí nebo je vítr vyvrátí. „A to je představa, která mě skutečně děsí. Jsou to stromy v parku, kde chodí lidi. Pokud by tam větve nebo stromy někoho zranily, tak odpovědnost nese radnice,“ uvedl starosta.

Starosta by se nebránil ani průběžné údržbě aleje, jako je například prořezávání stromů v nebezpečných partiích. „Ale na to prostě nemáme peníze ani lidi. Vím, že velká města takovou údržbu provádějí, ale stojí to miliony korun. Navíc my máme na radnici šest zaměstnanců a těžko to můžeme tímto způsobem dělat,“ uvedl Blažek.

Slavonice se nacházejí poblíž hranic s Rakouskem a od 12. století místem pocházela důležitá zemská stezka mezi Prahou a Vídní. V současnosti ve městě žije přibližně 2300 obyvatel. Ve Slavonicích se v létě pravidelně koná populární kulturní festival, který nabízí řadu vystoupení a filmových projekcí. Akci z velké části organizují pražští umělci, kteří ve městě tráví volný čas nebo zde mají rekreační objekty.


reklama

 
Marek Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist