https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-kataralni-horecce-ovci-plati-mimoradna-opatreni-ohledne-presunu-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli katarální horečce ovcí platí mimořádná opatření ohledně přesunu zvířat

10.9.2024 23:25 (ČTK)
Kvůli šíření katarální horečky ovcí platí v části Česka mimořádná veterinární opatření spočívající zejména ve výrazném zpřísnění pravidel pro přemísťování zvířat. Ohnisek je v současnosti pět, opatření zasáhnou sedm krajů. Státní veterinární správa (SVS) v reakci na aktuální výskyt onemocnění v chovech v Karlovarském a Ústeckém kraji oficiálně stanovila pásmo o poloměru 150 kilometrů kolem každého ohniska, ve kterém platí mimořádná veterinární opatření s cílem snížit riziko šíření nákazy.
 
"Cílem zveřejněných mimořádných veterinárních opatření je na jedné straně účinně reagovat na výskyt nákazy a na straně druhé nastavit přehledná a funkční pravidla pro přemísťování zvířat a jejich obchodování, která chovatelé ovcí, koz a skotu v tuto chvíli potřebují,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Přemisťování zvířat z jednoho hospodářství na jiné uvnitř pásma bude možné stejně jako doposud, na farmách ale nesmí být podezření na výskyt onemocnění a nesmí být pozorovány příznaky nákazy u chovaných zvířat.

Veterináři nezakážou ani přesun zvířat přímo na jatka nacházející se mimo pásmo. Na jatka ale bude možné přepravit pouze zvířata vyšetřená soukromým veterinárním lékařem, která nevykazují příznaky horečky a pochází z hospodářství, kde alespoň 30 dní před přemístěním nebyl žádný případ onemocnění. Zvířata budou muset chovatelé převést na jatka přímo a porážka je stanovena veterináři nejpozději do 24 hodin od příjezdu.

Mimořádná opatření ale zakazují přemisťování zvířat z chovu v pásmu mimo pásmo jinam než na jatka, přemístění bude možné pouze na základě výjimky, kterou umožňuje evropská legislativa. Podle veterinářů bude nutné mít negativní výsledek testu na virus, přičemž 14 dní předem veterinární lékař musí ošetřovat zvířata proti tiplíkům, kteří nemoc přenášejí. Povinné bude také veterinární osvědčení vystavené příslušnou krajskou veterinární správou.

Veterinární správa dále upozorňuje, že všechna vozidla, která budou zvířata z pásma přepravovat, je nutné po vykládce dezinfikovat.

Přesun zvířat na jatka do jiných členských zemí správa povolí při respektování podmínek daných evropskou legislativou. Například je nutné, aby minimálně 48 hodin předem chovatelé informovali příslušná jatka o chystaném příchodu zásilky.

Pásmo s mimořádnými opatřeními zasahuje do sedmi krajů, ovlivní celý Karlovarský, Ústecký, Plzeňský a Středočeský kraj, dále Hlavní město Praha a části Libereckého a Jihočeského kraje.

Nařízení budou veterináři upravovat podle šíření nákazy a platit budou do doby, než SVS dokáže, že se onemocnění nevyskytuje na území ČR. V Česku se vyskytla katarální horečka ovcí, která postihuje také kozy a skot, po 15 letech. Není přenosná na člověka. Veterinární správa ale už dříve uvedla, že hrozí rozšíří do dalších chovů.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) minulý týden zdůraznil, že není nutné zvířata plošně utrácet. Ministerstvo nicméně chystá kompenzace, a to například za zvířata, která uhynula nebo musela být utracena, případně uhradí i vakcinace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist