https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-konferenci-o-klimatu-vyrostlo-u-parize-mesto-ve-meste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli konferenci o klimatu vyrostlo u Paříže "město ve městě"

11.12.2015 13:54 | PAŘÍŽ (ČTK)
Výstaviště v Le Bourget na předměstí Paříže má i vlastní Eiffelovu věž - vytvořenou z červených židlí
Výstaviště v Le Bourget na předměstí Paříže má i vlastní Eiffelovu věž - vytvořenou z červených židlí
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | COP PARIS / Flickr.com
Doslova městem ve městě, které si žije vlastním rytmem, se v tyto dny staly prostory výstaviště v Le Bourget na předměstí Paříže. Rozsáhlá klimatická konference OSN, z níž by měla vzejít nová dohoda o snižování emisí skleníkových plynů, uzavřela do jednoho oploceného a policisty hlídaného areálu pro ministry i aktivisty, novináře i vědce z mnoha zemí světa. Mají tu, mimochodem, i vlastní Eiffelovu věž - vytvořenou z červených židlí.
 

Konference začala projevy předních světových státníků na konci listopadu, skončit má do konce tohoto týdne. Pracuje se naplno. Nad návrhem kompromisní podoby smlouvy, kterou francouzské předsednictví předložilo ve středu v 15:00 odpoledne, se v pracovních skupinách diskutovalo přibližně do pěti ráno.

Důležité členy delegací z celkem 196 delegací do areálu vozí limuzíny, ostatní mají k dispozici především speciální autobusy od blízké stanice metra. Po příjezdu na výstaviště je čeká v první řadě průchod obří halou s bezpečnostními rámy. Před budovami hlídkují policisté s puškami. Francie se rozhodla konferenci uskutečnit i přes teroristické útoky, které vzaly 13. listopadu v centru Paříže život 130 lidem. Na bezpečnost konference dohlíží skoro tři tisíce policistů, k vidění jsou i policejní psovodi a jezdci na koních.

Samotný areál přes den kypí životem, jen delegace čítají podle francouzských organizátorů 23 000 lidí. K nim je třeba připočítat přes 9000 pozorovatelů, například z byznysu či nevládních organizací. A v rozsáhlém tiskovém středisku pracují mnozí z více než 3000 akreditovaných novinářů. Tiskových konferencí se v několika k tomu určených sálech koná tolik, že v tiskovém středisku mají na velkoplošných obrazovkách vlastní "jízdní řád".

Potřeby všech přítomných se snaží uspokojit restaurace, pekárny a další nabídka občerstvení, především na hlavní zastřešené tepně výstavištěm. Přezdívat se jí začalo Champs Elysées podle známého pařížského bulváru
Potřeby všech přítomných se snaží uspokojit restaurace, pekárny a další nabídka občerstvení, především na hlavní zastřešené tepně výstavištěm. Přezdívat se jí začalo Champs Elysées podle známého pařížského bulváru

Potřeby všech přítomných se snaží uspokojit restaurace, pekárny a další nabídka občerstvení, především na hlavní zastřešené tepně výstavištěm. Přezdívat se jí začalo Champs Elysées podle známého pařížského bulváru. Je na ní také ošetřovna, organizátoři mohou také zajistit ubytování či dopravu.

Jednání samotná se odehrávají buď ve velkých halách pro plenární zasedání, ve speciálních vyjednávacích místnostech, pojmenovaných po francouzských řekách, nebo v překližkou vyhrazených pavilonech jednotlivých delegací. Své vlastní prostory tak mají k dispozici velké země, ale také mezinárodní organizace. Některé se spokojily s tím, co jim připravili organizátoři. Jiné země, třeba Indie či Spojené státy, daly přednost vlastnímu designu vyhrazených prostor. Čeští zástupci využívají pavilon EU.

V souvislosti s konferencí se koná řada doprovodných, ale také protestních akcí. Některé v Paříži, jiné v blízkosti či přímo v areálu konference. Na dopad změn klimatu na životní prostředí tak například dnes účastníky hlasitými zvuky upozorňovala pohyblivá socha obřího ledního medvěda.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist