https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-krizi-na-trhu-s-hnojivy-se-peru-vraci-k-davnemu-prostredku-ptacimu-trusu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli krizi na trhu s hnojivy se Peru vrací k dávnému prostředku, ptačímu trusu

6.10.2022 01:53 | LIMA (ČTK)
Guáno je velmi dobré hnojivo, ale jeho přírodní zdroje jsou omezené.
Guáno je velmi dobré hnojivo, ale jeho přírodní zdroje jsou omezené.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kvůli celosvětové krizi na trhu s umělými hnojivy vyvolané ruskou válkou proti Ukrajině se Peru vrací k tradičnímu osvědčenému prostředku: nahromaděnému trusu mořských ptáků, guánu. Britský list The Guardian píše, že jde o prvotřídní hnojivo s vysokým obsahem dusíku, fosforu a draslíku.
 

Ceny hnojiv se od začátku ruské invaze na Ukrajinu ztrojnásobily až zečtyřnásobily. Peruánská vláda nyní vysílá námořní loď Pelicano, aby převážela guáno z ostrovů při pobřeží a z poloostrovů na pevninu. Prodává ho za dotovanou cenu zemědělcům, kteří si nemohou dovolit nakupovat chemická hnojiva.

"Guáno z ostrovů je dobré hnojivo a cena je rozumná," řekl Segundo Cruz ze zemědělského městečka Mala ležícího asi 80 kilometrů jižně od Limy. Dělá si ale starosti, že plodiny nebudou dozrávat tak rychle jako při použití umělých hnojiv. Dodal, že kvůli vysokým cenám hnojiv zemědělci neosévají tak velké plochy země jako dřív a že ceny potravin kvůli tomu porostou.

Peruánské ministerstvo zemědělství navíc upozorňuje, že zásoby guána nejsou takové, aby dokázaly nahradit umělá hnojiva pro 2,4 milionu zemědělců hospodařících na malých a středně velkých farmách. Z nich asi polovina používala dovážená hnojiva.

"Guáno je velmi dobré hnojivo, ale jeho přírodní zdroje jsou omezené," řekl Eduard Zegarra, expert na rozvoj zemědělství. Upřesnil, že ročně se ho sebere 30 000 až 40 000 tun, což odpovídá jen asi pěti až deseti procentům hnojiva, které peruánští zemědělci potřebují.

Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) varovala, že v Peru hrozí nedostatek jídla asi polovině ze 33 milionů obyvatel. Podílí se na tom ekonomické oslabení země po pandemii covidu-19, celosvětová inflace a klimatická krize. Cena 50kilogramového pytle močoviny se více než ztrojnásobila a její dovoz se snížil oproti průměru z posledních sedmi let o 58 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist