https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-nedelnimu-pozaru-haly-v-uhrinevsi-je-zakaz-koupani-ve-trech-rybnicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli nedělnímu požáru haly v Uhříněvsi je zákaz koupání ve třech rybnících

29.7.2021 00:57 | PRAHA (ČTK)
Nyní platí zákaz koupání a lovu ryb nejenom v Říčanském potoce a Lítožnickém rybníce v pražské Dubči, ale také v rybníce Rohožník a preventivně i v Podleském rybníce.
Nyní platí zákaz koupání a lovu ryb nejenom v Říčanském potoce a Lítožnickém rybníce v pražské Dubči, ale také v rybníce Rohožník a preventivně i v Podleském rybníce.
Foto | ŠJů / Wikimedia Commons
Kvůli kontaminaci vodou použitou při hašení nedělního požáru skladovací haly v Uhříněvsi platí zákaz koupání a lovu ryb nejenom v Říčanském potoce a Lítožnickém rybníce v pražské Dubči, ale také v rybníce Rohožník a preventivně i v Podleském rybníce. Po prvotním úhynu menšího množství ryb je situace v současnosti stabilizovaná, ve vodě jsou však stále zvýšené hladiny zásaditých látek, uvedl magistrát.
 

Hala s drogistickým zbožím v Uhříněvsi začala hořet v neděli odpoledne. Plameny se hasičům podařilo dostat pod kontrolu zhruba po dvou hodinách. Skrytá ohniska likvidovali ještě v úterý dopoledne.

Vodu použitou při hašení, která měla zvýšené pH, hasiči nejprve nechávali odtéct kanalizací do nedaleké čistírny odpadních vod. Ta ale nedokázala zpracovat všechnu kontaminovanou vodu, a i když hasiči s přečerpáváním přestali, část přetekla do Říčanského potoka.

Od úterního poledne proto hasiči vodu použitou při hašení zadržovali v laguně u haly, odkud ji odčerpává specializovaná firma. "Povinnost k odstranění má majitel, ale vzhledem k hrozícímu nebezpečí ji zatím urychleně řeší magistrát spolu se zasahujícími hasiči a specializovanou firmou," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Pražští hasiči v úterý večer ohlásili zákaz koupání, odebírání vody a lovu ryb Říčanském potoce a Lítožnickém rybníce. Podle magistrátu stejný zákaz platí i pro další dva blízké rybníky, Rohožník a Podleský. Pražský magistrát i hasiči v nich pravidelně odebírají vzorky vody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist