https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-oprave-silnice-z-brehu-do-semina-se-maji-kacet-lipy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli opravě silnice z Břehů do Semína se mají kácet lípy

29.4.2020 00:18 | BŘEHY (ČTK)
Stromořadí, které chtějí silničáři pokácet podél silnice, čítá desítky lip. / Ilustrační foto
Stromořadí, které chtějí silničáři pokácet podél silnice, čítá desítky lip. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Silničáři žádají o výjimku, aby mohli pokácet stromy podél silnice z Břehů do Semína na Pardubicku. Stromořadí čítá desítky lip, ekologická sdružení nechtějí kácení v takovém rozsahu. Řekl to Miroslav Seiner ze sdružení Chráníme stromy.

 

"Pokácení desítek lip je obrovský krajinářský zásah. Dendrologický posudek zhotovený pro silničáře považujeme za účelový. Netvrdíme, že některé stromy nemají jít dolů, ale měl by to posoudit někdo nezávislý," řekl Seiner.

Silničáři loni opravili část silnice, která se obešla bez kácení. Teď chtějí za 16 milionů korun rekonstruovat zbylý úsek komunikace, kolem které rostou stromy i ve dvou řadách. Jejich kořeny podle ředitele krajských silničářů Miroslava Němce zasahují do silnice, když je nepokácí, stavba začít nemůže.

"Oprava silnice se neobejde bez zásahu do konstrukčních vrstev a tím pádem do kořenového systému stromů. Nové stromy potřebujeme vysázet od silnice dál a mimo odvodňovací systém silnice. K tomu potřebujeme povolení vlastníků pozemků kolem silnice," řekl Němec.

Silnice má podle Němce zdeformovaný povrch, není proto pro automobilový provoz bezpečná. Zároveň se tím ukazuje, že konstrukční vrstvy silnice už nejsou v dobrém stavu, dodal Němec.

Ochránci přírody se domnívají, že péče o staré stromy by měla být šetrnější. V oponentuře, kterou zaslali odboru životního prostředí v Pardubicích, chtějí stromy s životní perspektivou deseti let na místě nechat. Úřad by měl podle nich zvážit, zda lze u poničenějších stromů nechat jejich torza, aby v nich dál mohly žít ohrožené druhy. Za vykácené stromy by pak měla být odpovídající náhradní výsadba.

"Když je lípě 70 let, je jasné, že může mít dutiny, polámané větvě. Vždycky se dá říct, že strom je provozně vadný. Pro každého majitele je ekonomicky výhodnější staré stromy pokácet, jejich údržba stojí víc peněz," řekl Seiner.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lucie Jelínková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist