https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-protipovodnove-ochrane-bude-v-olomouci-pokaceno-55-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli protipovodňové ochraně bude v Olomouci pokáceno 55 stromů

2.10.2017 11:23 | OLOMOUC (ČTK)
Dělníci dnes na břehu řeky Moravy nedaleko centra Olomouce začali kácet stromy, které musí padnout k zemi kvůli chystané stavbě další části protipovodňové ochrany města.
Dělníci dnes na břehu řeky Moravy nedaleko centra Olomouce začali kácet stromy, které musí padnout k zemi kvůli chystané stavbě další části protipovodňové ochrany města.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Andreáš / Olomouc.eu
Dělníci dnes na břehu řeky Moravy nedaleko centra Olomouce začali kácet stromy, které musí padnout k zemi kvůli chystané stavbě další části protipovodňové ochrany města. Vykáceno bude 55 stromů a osm skupin keřů o rozloze 370 metrů čtverečních, řekl dnes mluvčí radnice Michal Folta. Stavba protipovodňových opatření má být mezi křižovatkou u Bristolu a areálem univerzitních kolejí zahájena příští rok na jaře. Potrvá pět let.
 

"Harmonogram počítá s tím, že denně bude pokáceno asi pět stromů. Práce potrvají přibližně 18 pracovních dní," uvedl Folta, podle kterého po dokončení protipovodňové ochrany budou na břehu Moravy vysazeny nové dřeviny. "Nová výsadba zahrnuje 68 stromů a 315 metrů čtverečních keřové plochy," dodal Folta.

Projekt protipovodňové ochrany má podle generálního ředitele Povodí Moravy Václava Garguláka zpřístupnit prostor veřejnosti a vytvořit nová odpočinková místa u řeky Moravy. "Chceme nejen dostat lidi blíže k řece, ale nabídnout jim také estetické prostředí. V ulici Blahoslavova mezi mosty, stejně jako v ulici Nábřeží, vznikne stromořadí z olší. Zelený pás mezi chodníky v blízkosti kostela bude osázen nižšími keři s dvěma stromy," uvedl Gargulák. Dodal, že po celé délce nábřežní zdi budou vysazeny popínavé rostliny.

Na kácení stromů dohlédne biologický dozor, který zajistí, aby neohrozilo volně žijící ptáky, netopýry a hmyz. Na území Olomouce bude jako náhrada, která poslouží k ochraně hmyzu, vytvořeno tzv. broukoviště. "Zajistíme transfer 15 kmenů s dutinami a dalších 15 kmenů na předem vybrané a odsouhlasené lokality. Kmeny stromů umístíme na základě odborného posudku do lokality Černovírský les," uvedl Gargulák.

Kácení stromů zahájilo další etapu prací na ochraně města před povodněmi. Stavba protipovodňové ochrany mezi ulicemi Blahoslavova a Šmeralova má být zahájena příští rok v březnu. Rozdělena bude do čtyř fází, dohromady potrvají 53 měsíců.

Nová opatření ochrání Olomouc před více než třísetletou povodní, zatímco nyní koryto řeky Moravy pojme pouze padesátiletý příval vody. Jejich součástí bude také stavba dvou nových mostů v Masarykově a Komenského ulici. Celková investice je odhadována téměř na miliardu korun.

Už na podzim 2013 byla dokončena stavba protipovodňových opatření, díky nimž jsou před záplavami z Moravy lépe chráněni obyvatelé městských čtvrtí Nové Sady a Nový Svět. V následujících letech začne příprava protipovodňových opatření v severní části Olomouce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist