https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-sedmemu-pripadu-bse-bude-utraceno-800-krav
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli sedmému případu BSE bude utraceno 800 krav

29.10.2003 16:07 | PRAHA (ČIA)
Zhruba 800 kusů skotu skončí v kafilériích v souvislosti se sedmým případem BSE v ČR, který byl zjištěn u tříleté krávy v Syřenově u Lomnice nad Popelkou v chovu společnosti Zeos. V rozhovoru pro ČIA to dnes uvedl tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben. "Konkrétní počet se v současné době stále upřesňuje," konstatoval mluvčí.
 

Důvodem vysokého počtu utracených zvířat je podle jeho slov především harmonizace naší legislativy s EU v rámci veterinárního zákona, který platí od počátku letošního července. "EU totiž požaduje likvidaci vrstevnic nemocného kusu rok dozadu i rok dopředu," uvedl Duben. Mluvčí potvrdil, že postižený chov má podle veterinárního zákona nárok na kompenzaci újmy ze státních zdrojů. "Platí to ministerstvo zemědělství, ze zdrojů SVS to nejde," informoval mluvčí.

Podle Dany Večeřové z tiskového oddělení ministerstva vychází vyplácená náhrada pouze z cen jatečných zvířat. Průměrná hmotnost mladších kusů krav či telat může být kolem 500 kilogramů, cena za kilogram jatečné krávy činí podle Českého statistického úřadu 19,51 koruny a jatečné jalovice 26,33 koruny. V praxi tak činí státní kompenzace za jeden kus utraceného skotu kolem 10 000 korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist