https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-slintavce-a-kulhavce-jednala-komise
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli slintavce a kulhavce jednala komise

1.3.2001 22:30 | PRAHA (ČIA)
O možných a žádoucích protinákazových opatřeních dnes jednala Komise pro kontrolu slintavky a kulhavky. V případě nutnosti bude po projednání s ministrem zemědělství Janem Fenclem svolána Ústřední nákazová komise (ÚNK) ministerstva zemědělství. ČIA o tom informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.
 

Na jejím zasedání by pak byl případně projednán další postup, který je prozatím SVS doporučován, a to omezit přesuny zvířat, vyloučit návštěvy cizích osob v chovech a upustit od pořádaní trhů a výstav.

Dalším krokem by v případě nouze mohla být i kruhová vakcinace. Podmínkou pro účast na společném evropském trhu je přitom zákaz takovéto vakcinace vnímavých zvířat. Pakliže by byla zahájena, postupovalo by se z vnějších hranic ochranného pásma směrem k jeho ohnisku.

SVS reagovala na vzplanutí slintavky a kulhavky ve Velké Británii hned 22. února, kdy byl zakázán z Británie dovoz i tranzit prasat a všech sudokopytníků a uložil ředitelům okresních veterinárních správ prověřit protinákazová opatření v chovech skotu, malých přežvýkavců a prasat.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist