https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-spousteni-temelina-klesne-tezba-v-dolech-bilina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli spouštění Temelína klesne těžba v Dolech Bílina

5.3.2002 13:17 | BÍLINA (ČIA)
S postupným snížením těžby hnědého uhlí už během letošního roku počítá důlní společnost Severočeské doly Chomutov v Dolech Bílina (DB). Podle ředitele DB Antonína Vincence byl rok 2001 posledním rokem nejvyššího objemu těžeb českých důlních společností. V dalších letech bude těžba klesat z důvodu zprovoznění prvního a poté i druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín. Výrazně se také projeví zastavení exportu uhlí do tepelných elektráren v Bavorsku.
 

V loňském roce dosáhly DB rekordní těžby v objemu téměř 9,4 milionu tun hnědého uhlí. "Podařilo se to díky dobře volené obchodní politice vůči odběratelům. Zájem byl zejména o naše kvalitní hnědé tříděné uhlí. Ale při sestavování výrobního i ekonomického plánu už počítáme s podstatným sníženým odbytové těžby," řekl Vincenc. Dalším faktorem ve spotřebě uhlí bude podle jeho slov i celková bilance dovozu a vývozu elektrické energie. Podstatnou část prodeje Severočeských dolů dosud činí dodávky do tepelných elektráren ČEZ v Ledvicích, Mělníku, Chvaleticích, ale také do dalších významných energetických zdrojů jako je Teplárna Ústí nad Labem, ECKG Kladno a další.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist