https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-suchu-zalevaji-pracovnici-stromy-v-brne-nyni-i-o-vikendu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli suchu zalévají pracovníci stromy v Brně nyní i o víkendu

4.7.2023 22:31 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | RyanMcGuire / Pixabay
Kvůli slabým srážkám v červnu a současnému suchu musejí v posledních dnech pracovníci Veřejné zeleně města Brna mnohem intenzivněji zalévat stromy a keře v městských ulicích a parcích. Také musejí častěji doplňovat vodu do vaků, které slouží k efektivnějšímu zavlažování stromů, obklopených dlažbou či asfaltem. Zdeněk Troler, který je jedním ze čtyř pracovníků, kteří se o zalévání v těchto dnech starají, kvůli současnému suchému počasí pracoval i o víkendu. Řekl to ČTK.
 

Nejohroženější jsou v letním suchém počasí mladé stromy vysazené letos, loni či předloni. Ty je potřeba zalévat přednostně. Díky vlhkému jaru se jim daří dobře, ale v červnu už spadlo jen málo srážek, a tak je potřeba vodu doplňovat. "Prioritou jsou nejmladší stromy, ale když už člověk na nějakém místě je, tak zaleje i starší stromy," řekl Troler. Podle něj je objem nové výsadby každý rok zhruba stejný. "Letošek je zatím dobrý, moc stromů neusychá a v těchto dnech intenzivně zaléváme," řekl Troler.

Dnes zaléval v největším brněnském parku Lužánky. Nové stromy je potřeba zalévat do tzv. misky. Jde totiž o stromy, které se vysazují tak, že je okolo nich v zemi jutový pytel a ten dokáže poměrně dlouho zadržovat vlhkost. Každý strom si při zalévání vyžádá až desítky litrů vody. Do vaků, které se umisťují na spodní část kmenu, aby z nich postupně voda odtékala ke kořenům, se vejde 75 litrů. Podle Trolera stačí vzrostlým stromům v současných dnech vak doplnit jednou za deset až 14 dnů.

Městská firma starající se o zeleň zkouší i různé nové metody, jak o stromy v městských ulicích pečovat, protože potřebují ke svému přežití a zdárnému růstu mnohem více péče než stromy mimo městský zastavěný prostor. Používá například půdní injektor, který zlepšuje provzdušnění utužené půdy, a zajišťuje tak lepší vsakování vody, zároveň vytváří prostor pro hydrogel s vodou. Stromům tato metoda umožní přečkat období sucha. Firma se stará o řadu městských parků a zhruba o 17.000 stromů ve stromořadích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist