https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-uvolneni-trhu-s-elektrinou-zrejme-podrazi-tepelna-cerpadla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli uvolnění trhu s elektřinou zřejmě podraží tepelná čerpadla

1.4.2005 13:56 | PRAHA (EkoList)
Tepelná čerpadla uvedená do provozu po 1. 4. 2005 budou mít dražší měsíční paušální platbu za příkon, než tepelná čerpadla zprovozněná do tohoto data. Zdraží se také platby za odebranou energii v nízkém tarifu, naopak se sníží platby za odebranou energii ve vysokém tarifu. Vyplývá to z Cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu z listopadu loňského roku.
 

"V dalších letech se předpokládá postupný přechod nižších sazeb pro tepelná čerpadla postavená do konce března 2005 z dnešní dotované úrovně na úroveň nové sazby a jejich postupné sloučení," říká dále Martin Kašák z Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Nová sazba pro tepelná čerpadla předchází úplnému otevření trhu s elektřinou, ke kterému má dojít od ledna 2006. Všichni odběratelé elektřiny, tedy i domácnosti, si od tohoto data budou moci vybrat svého dodavatele elektřiny. "Hlavním důvodem zavedení nové sazby je oddělení neregulované a regulované části cen," říká Martin Kašák s tím, že od ledna 2006 nebude možné ovlivnit cenu samotné elektřiny a ani její podporu. Regulace se bude vztahovat pouze na distribuční poplatky.

Zatímco nyní se cena elektřiny pro spotřebitele skládá z plateb za odebrané množství elektřiny a ze stálé měsíční platby (tzv. platba za jistič), v budoucnu se bude platit za elektřinu jednak jejímu "dodavateli" (tedy tomu, kdo do sítě elektřinu nějakým způsobem dodává - výrobce, dovozce či obchodník s elektřinou) a také distributorovi (tedy tomu, kdo vám elekřinu po svých drátech přivede domů). Cena za elektřinu se tak bude skládat z celé řady poplatků, z nichž některé budou paušální a jiné závislé na množství odebrané elektřiny.

Novinkou bude paušální platby dodavateli elektřiny, tzv. platby za připojení odběrného místa. To, zda energetický podnik poplatek za připojení odběrného místa zavede, popřípadě v jaké výši, záleží na jeho obchodní strategii - odběratel si totiž bude moci vybrat i z nabídek jiných firem na trhu.

Energetický regulační úřad bude nadále regulovat jen ceny za distribuci elektřiny (ty se rovněž budou skládat z paušálních plateb i plateb závislých na množství odebrané elektřiny). Rozvody energií patří totiž - podobně jako rozvody vody - mezi tzv. přirozené monopoly, kde je efektivnější, zajišťuje-li službu jen jedna firma.

Podle Karla Srdečného z poradenského centra EkoWatt odráží změna tarifů pro tepelná čerpadla již několik let patrnou snahu energetik získávat peníze nikoli za prodanou elektřinu, ale za to, že v domě vůbec elektřinu máte přivedenou. "Stálé platby platíte bez ohledu na to, kolik spotřebujete. Naopak odebraná elektřina je pak relativně levnější, takže nějaké šetření typu zhasínání žárovek nepřináší nějaké výrazné finanční úspory," říká Srdečný.

"Dá se odhadovat, že nové ceny pro tepelná čerpadla budou znamenat zvýšení nákladů na elektřinu cca o 30 - 40 %," říká Karel Srdečný. Podle jeho mínění nebudou tepelná čerpadla již tak výhodným zdroje tepla jako doposud. "I v současnosti je návratnost investice do tepelného čerpadla na hranici jeho životnosti, která je 15 - 20 roků," tvrdí Srdečný. Situaci podle jeho slov výrazně vylepšuje současný systém dotací od Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Na tepelné čerpadlo může fyzická osoba získat dotaci 30 % nákladů, maximální výše podpory však může být 100 tisíc Kč. Ještě vyšší dotace jsou pro obce, účelová zařízení (např. sportoviště) nebo pro neziskový sektor (školství, zdravotnictví, sociální služby atd.).

V současné době však SFŽP pozastavilo příjem žádostí o dotace. „Převis poptávky je tak veliký, že žádosti, které byly přijaty v 1. čtvrtletí tohoto roku, se kvůli výdajovému limitu budou financovat až v druhé polovině roku 2006. Důvodem tohoto převisu je nutnost velkých investic do oblasti ochrany vod, které jsou podmíněny i závazkem České republiky vůči Evropské unii“, říká Andrej Mudray, ředitel fondu. O obnovení příjmu nových žádostí se bude jednat v září tohoto roku.

Podle vyjádření Ministerstva životního prostředí se tepelná čerpadla neřadí mezi nejvýhodnější zařízení na využívání obnovitelných zdrojů energie. K produkci jedné jednotky čisté energie totiž potřebují v průměru 0,3 této jednotky energie (většinou elektřiny) získané z neobnovitelných zdrojů, což je v podmínkách ČR převážně uhlí.

Tepelná čerpadla jsou dále podle MŽP určena prakticky výhradně k individuálnímu vytápění objektů. Centrální vytápění tepelnými čerpadly je sice možné, prakticky jej však lze realizovat pouze v případě, je-li k dispozici termální zdroj. Důvodem je, že tepelná čerpadla napojená na běžný zdroj tepla, tedy podzemní vody běžné teploty, povrchové vodní toky a rezervoáry, zemní kolektory či vzduch, fungují efektivně tehdy, jsou-li napojena do nízkoteplotní otopné soustavy. To je v případě centrálního vytápění prakticky nezajistitelné.

Cenové rozhodnutí č. 12/2004 naleznete zde: www.eru.cz/pdf/cen_roz_2004_12.pdf


reklama

 
Martin Mach, Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist