https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-uzavreni-casti-boubinskeho-pralesa-je-mimo-provoz-i-idina-pila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli uzavření části Boubínského pralesa je mimo provoz i Idina pila

26.4.2022 00:16 | VIMPERK (ČTK)
Do návštěvnického centra Idina pila, které bývá otevřeno od května do října, v minulých letech dorazilo v průměru 60 000 lidí ročně.
Do návštěvnického centra Idina pila, které bývá otevřeno od května do října, v minulých letech dorazilo v průměru 60 000 lidí ročně.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Takmocsekretovanej! / Wikimeda Commons
Návštěvnické středisko šumavského národního parku Idina pila zůstane na neurčitou dobu mimo provoz. Důvodem je uzavření stezek kolem jádra Boubínského pralesa, u něhož se Idina pila nachází. Kromě toho je po rekonstrukci stále uzavřené návštěvnické středisko Poledník, které by ale na letní sezonu mělo být v provozu. ČTK to řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.
 

Do návštěvnického centra Idina pila, které bývá otevřeno od května do října, v minulých letech dorazilo v průměru 60 000 lidí ročně. Většina z nich pak pokračovala právě k jádru Boubínského pralesa, kolem něhož jsou nyní některé stezky uzavřené kvůli možnému pádu suchých stromů. Na rozloze téměř 47 hektarů člověk nikdy nezasahoval, proto se tam nesmí kácet a suché stromy takto odstraňovat. "Hodnota Boubínského pralesa je nevyčíslitelná. Jde o jedinečnou scenérii, na které lze demonstrovat přirozený vývoj šumavského lesa ve všech jeho fázích. Z hlediska Správy je možnost vidět takovou scenérii opravdu zásadním veřejným zájmem. Je skutečným národním divadlem přírody,“ uvedl ředitel šumavského národního parku Pavel Hubený.

Zákaz vstupu na stezky kolem pralesa vydal vimperský městský úřad na žádost Lesů ČR, které jsou správcem území. Uzavírka zřejmě potrvá po dobu, než uschlé stromy samovolně spadnou. Podle Lesů ČR to může trvat až 10 let.

Šumavský národní park provozuje 10 návštěvnických a informačních center. Kromě toho si může veřejnost prohlédnout v Borových Ladech soví voliéry. Informační centrum Poledník bylo také mimo provoz kvůli opravě stejnojmenné rozhledny. "Předpokládáme, že informační centrum otevřeme na konci května," uvedl Dvořák.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist