https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-vedru-zavadeji-ve-firmach-opatreni-vcetne-letnich-odevu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli vedru zavádějí ve firmách opatření, včetně letních oděvů

14.6.2019 00:19 (ČTK)
Teploty se například ve středu pohybovaly kolem 30 stupňů a podle meteorologů by se přes tuto hranici měly dostat i v dalších dnech. / Ilustrační foto
Teploty se například ve středu pohybovaly kolem 30 stupňů a podle meteorologů by se přes tuto hranici měly dostat i v dalších dnech. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | www.pixabay.com
Pomocí dostatečných zásob vody, pravidelným kropením ulic, ale i změnou pracovního režimu či letními verzemi pracovních uniforem odolávají lidé v Olomouckém kraji současným vysokým teplotám. Teploty se například ve středu pohybovaly kolem 30 stupňů a podle meteorologů by se přes tuto hranici měly dostat i v dalších dnech. V sobotu v kraji může teplota dosáhnout až 34 stupňů. Opatření se zavádějí nejen v podnicích, ale třeba i v zoologické zahradě.
 

Svým řidičům se snaží pomoct například olomoucký dopravní podnik, byť je většina tramvají a autobusů ve vozovém parku vybavena klimatizací v kabině řidiče. "Řidiči jsou v letním období vybaveni letní verzí uniformy, jako jsou šortky, sukně, polokošile či košile s krátkým rukávem, dostávají instantní nápoje odpovídající zhruba dvěma až třem litrům na směnu a mají možnost načepovat si libovolné množství chlazené perlivé či neperlivé vody ze sodobarů, které jsou umístěny ve vozovně a na vybraných zdržovnách řidičů na konečných zastávkách," řekla mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová. Podotkla, že řidiči mají na některých zdržovnách k dispozici také sprchy.

Opatření zavedla například také olomoucká městská policie. Strážníci jsou již od jara vybaveni slunečními brýlemi, do ulic vyrážejí alespoň v košilích s krátkým rukávem. "Ve výstroji kraťasy nemáme, strážníci se ale pohybují v ulicích města v polotričkách a kalhotech. Nafasovány máme vody, které si mohou strážníci brát, na jaře dostali také sluneční brýle. Mohou mít i častější kratší přestávky, chodí se zchladit na služebnu, kdy si během toho vyřídí administrativu. Jsou přijata opatření tak, aby se nepohybovali několik hodin v kuse na přímém slunci," řekl včera mluvčí olomoucké městské policie Petr Čunderle.

Ulevit se snaží lidem v rozpálených ulicích Olomouce i technické služby, pravidelně projíždějí městem kropicí vozy. "Na Olomouc máme dva kropicí vozy, denně vykropíme 100.000 litrů vody. Jde o užitkovou vodu, máme k dispozici dvě studny," řekl včera ředitel podniku Jiří Fryc. Vozy se podle něj více zaměřují i na okolí stavby protipovodňových opatření, kde je zvýšená prašnost. "Smyslem je to, aby se voda z komunikace odpařila a ovlažila vzduch a chodcům v ulicích se lépe dýchalo," doplnil ředitel.

Dlouhodobé vysoké teploty sužují i zvířata. Například v olomoucké zoo jim kvůli tomu dopřávají sprchu i pravidelný přístup ke studené vodě a do stínu. "Zvířata, jejichž přirozeným biotopem jsou oblasti s podstatně nižšími teplotami, se za léta strávená u nás již částečně aklimatizovala," uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Podle meteorologů z ostravské pobočky ČHMÚ byla ve středu v kraji nejvyšší teplota ve Vidnavě na Jesenicku, kde dosáhla 30,8 stupně Celsia. Včera byly teploty na východě ještě vyšší, nejtepleji bylo kolem poledne na Přerovsku a Olomoucku. Po slabé frontě, která může přinést přeháňky a bouřky, se vysoké teploty přes 30 stupňů očekávají i v dalších dnech. "Nejteplejší bude sobota, kdy mohou teploty v Olomouckém kraji dosáhnout až 34 stupňů," řekl meteorolog Zbyněk Návrat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist