https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-zdravi-by-minimalni-vzdalenost-k-zeleni-mela-byt-do-peti-minut-chuze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli zdraví by minimální vzdálenost k zeleni měla být do pěti minut chůze

1.12.2016 01:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pobyt v přírodě je pro lidi důležitý. Mohou si v ní mohou odpočinout, polevit ve své pozornosti.
Pobyt v přírodě je pro lidi důležitý. Mohou si v ní mohou odpočinout, polevit ve své pozornosti.
Trápí nás obezita, diabetes, kardiovaskulární nemoci. 27 procent dospělých Evropanů trpí duševní poruchou. 93 milionů lidí. Podle architektky Cathariny Ward Thompsonové z Edinburgské univerzity na to má vliv nedostatek zeleně ve městech, ve kterých žijeme.
 

„Z výzkumu v Japonsku, Kanadě a Velké Británii vyplývá, že pokud máte ve svém okolí dostatek zeleně a vodních ploch, pak budete žít déle a budete mít menší riziko kardiovaskulárních chorob,“ říká Thompsonová.

Ne každý má ale možnost žít v blízkosti zeleně. A nijak překvapivě má nedostatek zeleně horší dopad na chudé lidi.

Zeleň je pro lidi důležitá v tom, že si v ní mohou odpočinout, polevit ve své pozornosti. „Když se pohybujete po rušné ulici, přecházíte silnici, vyžaduje to vaši pozornost – a to člověka vyčerpává. Pobyt v přírodě, v parku, pohled do zeleně či na hladinu rybníka uklidňuje, je možné svou pozornost uvolnit. A to má pozitivní vliv na náš imunitní systém,“ říká Catharina Ward Thompsonová.

Z výzkumů dále vyplývá, že pokud staří lidé žijí 10 minut chůze od přírody, pak jsou dvakrát více spokojeni se svým životem než ti, co bydlí dál. A platí, že pokud alespoň jednou týdně navštíví přírodu, snižují tím na polovinu riziko mentálních nemocí.

„Lidé pociťují újmu, pokud v jejich okolí mizí zeleň. Naopak pokud je v jejich okolí zeleň, mají větší snahu se zapojit do dění v komunitě, cítí se více odpovědní za své okolí,“ popisuje přínosy zeleně na lidi.

Vcelku známý je vliv zeleně na zlepšení kvality ovzduší, stromy a keře slouží jako filtry prachu a znečišťujících látek. Stromy také fungují jako lokální klimatizace, odparem vody snižují teplotu svého okolí a poskytují stín.

Zeleň má pozitivní vliv i na deprivované lidi, například na dlouhodobě nezaměstnané.
Zeleň má pozitivní vliv i na deprivované lidi, například na dlouhodobě nezaměstnané.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz

„Zeleň má pozitivní vliv i na deprivované lidi, například na dlouhodobě nezaměstnané. Pomáhá jim lépe zvládat těžkou životní situaci,“ dodává Thompsonová.

Pro zdraví lidí je podle ní důležité, aby svém okolí měli snadno dostupnou zeleň. Zeleň a vodní plochy, které je dobře vidět z domova nebo při krátké procházce. „Je to důležité pro dobrou náladu, zvládání stresu a duševní odpočinek. Minimální vzdálenost pro každého obyvatele k zeleni by měla být 5 minut chůze,“ uzavírá krajinná architektka Catharina Ward Thompsonová.

Článek vznikl díky mezinárodní konferenci „Plánování adaptací na změnu klimatu ve městech s využitím přírodě blízkých řešení“ organizované v rámci projektu UrbanAdapt, která proběhla 17.-18. října 2016 v Praze a zaměřovala se na podporu a rozvoj adaptací na změnu klimatu ve městech, s využitím ekosystémově založených přístupů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist