https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/la-repubblica-jak-se-pes-naucil-prosit-o-odpusteni-od-vlka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak se pes naučil prosit o odpuštění od vlka

9.5.2017 04:00 | ŘÍM (ČTK)
Podle Lentse pes uměl udělat provinilý výraz dřív, než byl domestikován člověkem. Také vlci umějí zaujmout podobný postoj označovaný jako apology bow. Tedy charakteristický sklon hlavy, jehož cílem je vyhnout se očnímu kontaktu, a ocas stažený mezi nohama. / ilustrační foto
Podle Lentse pes uměl udělat provinilý výraz dřív, než byl domestikován člověkem. Také vlci umějí zaujmout podobný postoj označovaný jako apology bow. Tedy charakteristický sklon hlavy, jehož cílem je vyhnout se očnímu kontaktu, a ocas stažený mezi nohama. / ilustrační foto
Kdo nikdy neviděl, jak se pes umí tvářit provinile, jak sklápí hlavu a má takový smutný pohled? Nejlepší přítel člověka se tváří provinile a snaží se dojmout svého pána, když je potrestán třeba za to, že zničil zařízení bytu nebo ho znečistil. Dnes dokáže věda vysvětlit motivace tohoto chování, které je pro zvíře tak charakteristické.
 

Americký biolog Nathan Lents této problematice zasvětil svou studii zveřejněnou v časopise Psychology Today. V ní ukázal, jak toto chování nejlepšího přítele člověka sahá hluboko do minulosti a jak bylo způsobem, jímž si pes zajišťoval přežití.

Podle Lentse totiž pes uměl udělat provinilý výraz dřív, než byl domestikován člověkem. Také vlci umějí zaujmout podobný postoj označovaný jako apology bow. Tedy charakteristický sklon hlavy, jehož cílem je vyhnout se očnímu kontaktu, a ocas stažený mezi nohama, podotýká italský deník Le Repubblica.

Takový postoj zjevné podřízenosti zaujímají před svými druhy vždy, kdy jsou si vědomi, že se dopustili chyby. A to i za okolností, které se mohou zdát banální, ale ve skutečnosti nejsou, jako když při hře kousnou svého druha příliš silně. Vlk v podstatě žádá o prominutí za své chyby a snaží se předejít tomu, že bude vyhnán ze smečky.

Takovému vyhnanství se zvíře snaží zabránit všemi způsoby, protože bez smečky by mohlo přijít o život. Pravděpodobnost záchrany je totiž úzce spojena se vzájemnou pomocí mezi členy skupiny. Jinak řečeno, jde zřejmě o mechanismus, který vznikl v průběhu evoluce a který se u vlka rozvinul díky zdravému instinktu sebezáchovy a který je spojen s jeho podstatou jako společenského zvířete.

Psi, kteří stabilně žijí v domovech milionů lidí, nedělají nic jiného, než že reprodukují dávný postoj naznačující podřízenost. V tomto případě se tak nechovají vůči svým druhům, kteří zaujímají v hierarchickém žebříčku důležitější roli (ti, kteří zaujímají mocenskou pozici, to nikdy nedělají), ale právě vůči člověku, který je pro psa odedávna dominantní a jemuž nelze odporovat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist