https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/labska-bouda-bude-az-do-kvetna-uzavrena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Labská bouda bude až do května uzavřená

5.11.2018 09:16 | ŠPINDLERŮV MLÝN (ČTK)
Labská bouda leží v nejcennější zóně Krkonoš nad Labským dolem.
Labská bouda leží v nejcennější zóně Krkonoš nad Labským dolem.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Hřebenová Labská bouda u Špindlerova Mlýna v Krkonoších bude až do jara kvůli opravám uzavřena. Uvádějí to webové stránky hotelu. Labská bouda v nadmořské výšce 1340 metrů na Labské louce severozápadně od Špindlerova Mlýna je oblíbenou zastávkou turistů mířících k prameni Labe.
 

"Bude se pracovat v interiérech, například na rekonstrukci restaurace a bufetu. Za provozu by to nebylo možné. Předpoklad je, že otevřeme v květnu, až začne jezdit autobus (k Vrbatově boudě)," řekl dnes ČTK provozní Pavel Blažek.

V příštích letech se plánuje také rozsáhlá rekonstrukce opláštění Labské boudy za více než deset milionů korun. Rekonstrukce pláště počítá i se zateplením objektu. Na čelní východní straně devítipodlažního hotelu, která dostane zpět původní světle šedou barvu, vznikne například i lezecká stěna. Stavební práce v zimní sezoně 2018/2019 se ale tohoto projektu netýkají.

Hotel Labská bouda stojí v první zóně Krkonošského národního parku. Železobetonový kolos postavený na přelomu 60. a 70. let nese stejný název jako hostinec, který vyhořel roku 1965. Nový hotel s více než 170 lůžky, téměř 80 pokoji a dvěma restauracemi zahájil provoz v roce 1975. Teď je kapacita hotelu asi dvoutřetinová, pokoje se postupně rekonstruují.

Současný majitel firma AEZZ, která vlastní i Luční boudu, koupil objekt v roce 2012. Od té doby vybudoval třeba čističku a došlo i na výměnu zastaralých rozvodů, včetně vybudování nového topného systému. Návštěvnost roste, loni v restauraci a bufetu obsloužili asi 100.000 lidí a evidují 6000 přespání. Oproti roku 2016 šlo o patnáctiprocentní růst. Roční náklady na provoz jsou přibližně sedm milionů korun.

Na Labské boudě funguje meteorologická stanice a solární a ozónová observatoř Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist