https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ladislav-miko-predstavil-priority-sveho-rezortu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ladislav Miko představil priority svého rezortu

21.5.2009 14:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ladislav Miko, ministr životního prostředí úřednické vlády, dnes představil své priority. Hlavním úkolem bude dokončení českého předsednictví a s ním spojená jednání o nové světové klimatické dohodě. Dále se zaměří na právní nedostatky, kvůli kterým České republice hrozí postihy ze strany EU. Tématem bude i na ochrana přírody a krajiny a příprava vyhlášení Národního parku Křivoklátsko nebo zpráva o stavu české přírody. Miko se chce zaměřit také na ozeleňování ekonomiky.
 

Rano v meste
Další prioritou je kodaňská konference o klimatické změně. „Naším úkolem je připravit velmi kvalitní rámec pro koordinovaný postup Evropské unie v mezinárodních vyjednáváních,“ řekl Miko.
Ilustrační foto: Matej Šiculiak

"Nastupuji na úřad, který relativně dobře znám, znám své podřízené a jejich agendu, znám i to, jak tento úřad vystupoval v rámci českého předsednictví. To usnadní naši práci,“ zahájil dnešní tiskovou konferenci nový ministr životního prostředí Ladislav Miko. Jeho největší prioritou je otázka českého předsednictví. „Tým MŽP, který se podílí na českém předsednictví, je velice kvalitní a nehodlám v něm dělat žádné změny. Mým cílem je udržet velmi vysoký kredit rezortu,“ řekl Ladislav Miko.

Další prioritou je kodaňská konference o klimatické změně. „Zde Česká republika hraje významnou roli při přípravě jednání na mezinárodní úrovni. Nepředpokládám, že bychom to ke konci našeho předsednictví měli uděláno, takováto velká mezinárodní jednání se připravují až do posledního dne před vlastní konferencí. Naším úkolem je připravit velmi kvalitní rámec pro koordinovaný postup Evropské unie v mezinárodních vyjednáváních,“ řekl Miko.

Ministrův náměstek Jan Dusík doplnil, že v současnosti již probíhají jednání se Švédskem, které předsednictví unie převezme po České republice. „Snahou je, aby příprava jednání kodaňské konference o klimatu byla hladce předána a aby to nebyl skok. Přípravná jednání už probíhají, v červnu bude dvoutýdenní zasedání v Bonnu, kde by se měl objevit první konkrétní návrh textu kodaňské dohody,“ řekl Jan Dusík. Jak dále Dusík uvedl, v rámci předsednictví probíhá řada setkání se zahraničními partnery. „Včera proběhl summit mezi EU a Čínou, dnes probíhá summit s Ruskem, připravuje se summit s Koreou. Ukazuje se, že změna klimatu a nová dohoda ke klimatu jsou bodem diskuze na každém mezinárodním jednání,“ říká Jan Dusík.

Podle něho bude důležitým bodem mezinárodních jednání financování. „Zabývala se tím v březnu Evropská rada, bude se tím znova zabývat v červnu. Zítra se koná setkání na úrovni náměstků a ředitelů odborů ministerstev životního prostředí a ministerstev financí členských zemí. Smyslem setkání je propojit agendy ministerstev financí a životního prostředí, aby se potkali ti „přesvědčení“ s těmi, kteří to mají platit a odstranili se případné kontroverze mezi resorty,“ řekl Dusík.

Národní park Křivoklátsko?

Ladislav Miko se hodlá věnovat ochraně přírody a krajiny a ochraně ekosystému v širším rámci. „Během pěti měsíců, které máme k dispozici, bychom rádi zvládli zpracování komplexní zprávy o stavu české přírody. Ministerstvo má řadu dat, která byla sebrána k nejrůznějším účelům, ale nebyla nikdy analyticky zpracována a předána k dispozici veřejnosti. Myslím si, že je na místě, abychom před rokem 2010, který bude rokem biodiverzity, jakousi zprávu o stavu české přírody připravili,“ řekl Ladislav Miko. S tím by byla spojena i úprava strategických dokumentů, které se ochranou přírody zabývají.

Křivoklátsko
"Vědecké podklady jsou myslím zpracovány dobře, území na národní park kvalitu má, ale park nelze vyhlásit bez široké dohody všech zúčastněných,“ řekl Ladislav Miko. Na ilustračním snímku louka na Křivoklátsku.
Foto: Martin Mach/Ekolist.cz

Pozornost chce Miko věnovat i problematice národních parků a konkrétně pak Národnímu parku Šumava. „Osobně doufám, že přes všechna slova a konflikty, které kolem Šumavy byly, se konsensuální řešení najde,“ doufá Ladislav Miko. Jak tvrdí, se šumavskými starosty se zná a již s nimi v minulosti jednal. „Chtěl bych také pokročit v přípravě případného vyhlášení nového národního parku na Křivoklátsku. Bude důležité vytvořit konsensus na úrovni obcí, regionu a kraje. Vědecké podklady jsou myslím zpracovány dobře, území na národní park kvalitu má, ale park nelze vyhlásit bez široké dohody všech zúčastněných,“ řekl Ladislav Miko. Podle něho není reálné, že by park byl vyhlášen ještě během této vlády. Národní park se vyhlašuje zákonem a současnou Poslaneckou sněmovnu čekají už jen dvě schůze, které jsou již teď přeplněné zákony. „Nedovedu si představit, že bychom stihli zákon o národním parku připravit, projednat a ještě schválit. Umím si ale představit, že připravíme návrh zákona, který pak příští vláda případně prosadí,“ řekl Miko.

Debata o novém národním parku už je prý zahájená. „Podle informací, které mám, je v regionu vůle nebo tolerance k záměru, zůstávají ještě otázky lesnického hospodaření a zájmy obcí, což se musí ještě projednat,“ řekl Ladislav Miko. Návrh na nový národní park začalo ministerstvo zvažovat proto, že prý z regionu přicházeli pozitivní signály. „Není to tak, že bychom chtěli něco protlačovat silou. To území si svou kvalitou území status národního parku zaslouží,“ řekl Miko s tím, že na lokalitě jsou cenné zejména lesy v nadmořských výškách od 200 do 600 metrů nad mořem.

Zelená zelené ekonomice

„Mám ambici dále a dále otvírat diskuzi o zelené ekonomice. Probíhající hospodářská recese je příležitostí k tomu, abychom začali uvažovat o ozeleňování ekonomiky,“ řekl Ladislav Miko s tím, že předchozí vláda a ministr Bursík už v tomto směru hodně udělali. Miko zmínil, že Operační program Životní prostředí a program Zelená úsporám už tímto ozeleňujícím krokem jsou. Nový ministr zvažuje možnost administrativního zjednodušení, které by čerpání prostředků mohlo usnadnit. Miko také premiérovi navrhl, aby v programovém prohlášení vlády byla snaha o energeticky úspornou ekonomiku zmíněna.

Zákony v nesouladu s legislativou EU

Věcí, která může poškodit jak renomé České republiky, tak může být i finančně náročná, je nesoulad českého práva v oblasti životního prostředí s unijními předpisy. „Jde o tzv. infringementy. Je jich poměrně hodně a co je varující, poměrně hodně jich je už v druhé fázi tzv. odůvodněného stanoviska. Po ní následuje soudní žaloba. Byl bych velmi nerad, kdyby se Česká republika kvůli nesouladu s evropskou legislativou dostala k Evropskému soudu,“ řekl Ladislav Miko.

Některé nedostatky se dají řešit jen novelizací stávajících zákonů. Aktuálně jsou v Poslanecké sněmovně ve třetím čtení dvě novely. Jde o novelu zákona 114/1992 o ochraně přírody a krajiny a tzv. baterková novela odpadového zákona. Jejich přijetí by dva z infringementů vyřešilo. „Budu apelovat na poslance, aby si uvědomili, že toto je zásadní,“ řekl Miko.

Limity v programovém prohlášení

„Z informací, které mám k dispozici, má MŽP řadu konstruktivních řešení pro některé dopravní problémy, které se vlečou hodně dlouho. Zmínil bych dálnice a rychlostní komunikace na Moravě. Včera se nám s ministrem dopravy Gustávem Slamečkou podařilo dohodnout řešení přechodu dálnice pro zvěř u Jablunkova. Myslím, že jsme schopni se posunout i v otázce D47 a ptačí oblasti Bzenecké Doubravy,“ řekl Ladislav Miko.

„Novou myšlenkou, kterou jsem prosadil do vládního prohlášení, je otázka adaptační strategie na klimatickou změnu. Byl bych rád, kdyby tato vláda mohla vypracovat základní teze, které té následující vládě umožní přijmout strategii v kratším čase,“ řekl dále Miko.

Ladislav Miko se vyjádřil i tématu energetiky. Rozvoj jádra je prý natolik politické téma, že náleží až vládě, která vzejde z voleb. „MŽP nemá před očima mlhu, když se mluví o jádru. Máme představu, co to znamená, víme, jak může jádro pomoci a jak může situaci zkomplikovat. Jsme přesvědčeni, že je řada jiných možností, které by měly být využity dříve, než se budeme bavit o jádru,“ dodal Miko.

„Navrhl jsem premiérovi, aby v programovém prohlášení bylo explicitní ujištění pro obce, že nedojde k prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Myslím si, že je to velice důležitý signál,“ uzavřel Ladislav Miko.

Rozhovor s Ladislavem Mikem

Více se o představách Ladislava Mika můžete dočíst v rozhovoru Ladislav Miko: Ochrana přírody nemůže na cokoli říkat jen ne, ne, ne.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist