https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ladislav-miko-se-stal-novym-ministrem-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ladislav Miko se stal novým ministrem životního prostředí

9.5.2009 10:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Včera večer před devátou hodinou uvedl premiér Jan Fischer do úřadu nového ministra životního prostředí Ladislava Mika. Jeho hlavním úkolem v úřednické vládě do podzimu letošního roku bude především dokončení českého předsednictví Evropské unie a vyjednávání nové klimatické dohody.
 

Jan Fisher, Ladislav Miko a Martin Bursík
Ladislav Miko, Jan Fisher a Martin Bursík
Foto: Hugo Charvát/Ekolist.cz

„Přicházím na ministerstvo, které dobře znám, jednak z vlastního působení, jednak z poslední doby díky kontaktům během českého předsednictví,“ řekl nový ministr životního prostředí. Ladislav Miko byl v letech 2002 - 2005 náměstkem ministra životního prostředí pro ochranu přírody a krajiny. Po úspěchu v mezinárodním konkursu byl jmenován ředitelem sekce ochrany přírodních zdrojů v Evropské komisi (DG Environment). Podle Mika je reputace ministerstva životního prostředí v Bruselu velmi vysoká a jeho cílem bude tuto reputaci i nadále udržet.

V krátkém prohlášení pro novináře nový ministr uvedl, že hlavními tématy jeho působení v úřadě budou především další kolo vyjednávání klimatické dohody a příprava na summit v Kodani. „Jako biolog musím také zmínit potřebu ochrany biodiverzity, protože klima se nedá řešit bez biodiverzity a biodiverzita bez klimatu,“ řekl Miko. Nový ministr by se také rád zaměřil na debatu nad komplexností ochrany životního prostředí. „Aby se řešení nerozsekávalo na jednotlivé kousky, abychom zvlášť neřešili vodu, zvlášť ovzduší, zvlášť odpady. Musíme si uvědomit, že všechny ty věci fungují dohromady a jedna bez druhé nebude fungovat dobře,“ vysvětlil svoji vizi Ladislav Miko.

Hlavním úkolem v rámci českého předsednictví EU bude pro ministra Mika vedení červnové Rady ministrů životního prostředí. „Z vedení Rady obavy nemám, většinu ministrů znám a potkávám se s nimi již čtyři roky,“ řekl Miko. Podle něj se povede debata především o argumentech a financování ochrany klimatu. Důležité bude ale také jednání se zeměmi mimo Evropskou unii. „Jednání probíhají a ještě budou probíhat. Je to ale dobře rozjeté, a jestli se podaří dokončit celý proces, je velká naděje na úspěch,“ prohlásil Ladislav Miko.

Prvním úkolem nového ministra bude obhajoba osmi ekologických zákonů, které jsou v různé fázi schvalování v Poslanecké sněmovně. Ladislav Miko si vyjednal v Bruselu půl roční volno, aby měl čas vést české ministerstvo životního prostředí do předčasných voleb. Ty by měly proběhnout v říjnu letošního roku. Během jeho fungování v úřadě, ale nebude ministerstvo pravděpodobně předkládat žádné nové zákony a legislativu. Tak si zřejmě počká připravený zákon o odpadech na předložení až na novu vládu.

Doc. RNDr. Ladislav Miko, PhD. se narodil 9. dubna 1961 v Košicích. V roce 1984 absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze (obor obecná biologie a cytologie). V roce 1996 získal na stejné fakultě titul PhD. v oboru systematická zoologie a ekologie. Letos obhájil akademický titul docenta na Fakultě životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze.

Svoji profesní kariéru zahájil v Ústavu krajinné ekologie Slovenské akademie věd. V letech 1992 – 2001 pracoval v České inspekci životního prostředí, po určitou dobu jako náměstek jejího ředitele. V roce 2001 posuzoval jako nezávislý konzultant projekty EU v programu PHARE.

V roce 1989 byl jedním z představitelů Veřejnosti proti násilí v Košicích, spolupodílel se na založení Strany zelených na Slovensku, jejímž členem byl do roku 1993. Posledních 16 let je nestraníkem.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist