https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lamborghini-chce-mit-po-roce-2030-dva-hybridni-supersporty-na-synteticke-palivo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lamborghini chce mít po roce 2030 dva hybridní supersporty na syntetické palivo

5.9.2022 00:56 | MILÁN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Italská automobilka Lamborghini chce mít po roce 2030 ve své nabídce dva hybridní supersporty poháněné syntetickým palivem e-fuel. V červnu zveřejněném rozhovoru s italským deníkem Il Corriere della Sera to řekl šéf podniku Stephan Winkelmann. Lamborghini je součástí německého koncernu Volkswagen. Syntetická paliva by automobilce umožnila mít velmi nízké emise uhlíku, řekl Winkelmann.
 

Lamborghini se podobně jako jeho konkurenti - značky Ferrari, Aston Martin Lagonda či McLaren - potýká s tím, jak převést své vozy na elektrický pohon, aniž by ztratily vysoký výkon. Ten totiž významně přispívá k prémiové ceně těchto luxusních sportovních aut.

"Zatím nevíme, zda bude k dispozici dostatečně velké množství tohoto paliva, aby uspokojilo potřeby všech výrobců," řekl Winkelmann. Automobilky podle něj v tomto ohledu potřebují politickou podporu.

Syntetické palivo e-fuel, v češtině někdy jako e-palivo, se vyvíjí spolu s biopalivy, aby bylo možné nadále používat upravené verze spalovacích motorů místo plošného přechodu na elektrický pohon. Lamborghini plánuje do roku 2024 přeměnit celou svou modelovou řadu na hybridní. První plně elektrický model se očekává na konci desetiletí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist