https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lanovka-na-cerny-vrch-prepravi-jizdni-kola-zdarma
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lanovka na Černý vrch přepraví jízdní kola zdarma

29.5.2002 09:43 | LIBEREC (ČIA)
Dvousedačková lanovka na Černý vrch na úpatí Ještědu zahájí 1. června letní provoz. ČIA to dnes řekl náčelník lanové dráhy Jan Petrásek s tím, že lanovka bude vozit i cyklisty s jízdními koly. Přeprava jízdních kol, která usnadní cyklistům nástup na hřebenovou trasu, bude zdarma. Provozní doba bude až do 30. září denně od osmi do 18 hodin.
 

Nová lanovka zahájila provoz letos 14. února. Stavbu lanovky za 46 milionů korun financovalo město Liberec, ministerstvo školství na ni přispělo deseti miliony korun. Původní rozpočet nákladů na stavbu lanovky byl o 10,5 milionu nižší. Navýšení o 4,5 milionu korun si podle libereckého primátora Jiřího Kittnera vyžádala změna původního projektu - přemístění mezistanice, odvodnění svahu a složité terénní úpravy. Stavbou lanovky splnil Liberec požadavky Mezinárodní lyžařské federace (FIS) pro pořádání prestižních světových šampionátů na Ještědu.

Dráha lanovky je dlouhá 810 metrů a překoná navýšení 280 metrů. Sedačková lanovka s kapacitou 1200 osob za hodinu nahradila starý kapacitně i technicky nevyhovující lyžařský vlek, který za hodinu přepravil na úpatí Ještědu maximálně 450 lyžařů. Za letošní zimní sezonu přepravila nová lanovka 147 tisíc lyžařů a turistů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist