https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lanovka-na-cerny-vrch-se-prodrazi-o-105-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lanovka na Černý vrch se prodraží o 10,5 milionu korun

17.8.2001 19:03 | LIBEREC (ČIA)
O 10,5 milionu korun se oproti původně plánovaným nákladům prodraží nová sedačková lanovka na Černý vrch ve skokanském areálu Ještěd v Liberci. Liberecký primátor Jiří Kittner dnes potvrdil, že místo plánovaných 36 bude stát 46,5 milionu korun. "Zvýšené náklady si vyžádala změna původního projektu a stavební příprava svahu," řekl Kittner.
 

Šest milionů korun z navýšení je podle Kittnera určeno na terénní úpravy, odvodnění svahu, demolici nynějšího lyžařského vleku a zřízení elektropřípojky. Zbývající 4,5 milionu si vyžádá změna v původním projektu. "Rozhodli jsme se pro přemístění mezistanice tak, aby byl umožněn výstup nejen pro skokany na lyžích, ale i pro sjezdaře," vysvětlil primátor.

Sedačkovou lanovku, jejíž provoz bude zahájen již letos v prosinci, postaví Stavby silnic a železnic. Lanovka nahradí lyžařský vlek a urychlí přepravu lyžařů na Černý vrch. Zatímco kapacita vleku je 450 osob za hodinu, přepraví lanovka na úpatí Ještědu za hodinu 1200 lidí. Navíc bude lanovka pro přepravu turistů využívána i v létě, počítá se i s dopravou jízdních kol.

Liberecký skokanský areál prošel v souvislosti s kandidaturou Liberce a Jablonce nad Nisou na pořádání Mistrovství světa v klasických lyžařských disciplínách v roce 2003 a 2005 nákladnou rekonstrukcí za několik desítek milionů korun. Výstavbou lanovky splní Liberec požadavky Mezinárodní lyžařské federace pro pořádání prestižních šampionátů a má tak podle Kittnera větší šance uspět v případné kandidatuře na pořádání Mistrovství světa v klasických lyžařských disciplínách v roce 2007.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist