https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lanovka-na-snezku-rozhodnuti-padne-nejdriv-za-rok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lanovka na Sněžku: Rozhodnutí padne nejdřív za rok

1.4.2003 17:01 | PRAHA (EkoList)
Nejdřív za rok Ministerstvo životního prostředí (MŽP) rozhodne, zda i v budoucnu povede lanovka až na vrchol Sněžky. Stane se tak po přepracování studie o dopadu její rekonstrukce na životní prostředí (EIA). Ve hře stále zůstává i varianta, že by lanovka až na vrchol nevedla, zato by ale ve spodní části vznikl nový lyžařský areál. "Mně se zdá lepší rekonstrukce než výstavba nového areálu," řekl však dnes novinářům Ladislav Miko, náměstek ministra životního prostředí.
 

V případě výstavby areálu by totiž došlo k vykácení asi osmi hektarů lesa. To by podle Mika mohlo způsobit větší poškození přírody než citlivá rekonstrukce horní části lanovky ve stávající trase. "Musela by zůstat stejná i kapacita lanovky," řekl Ladislav Miko. Odmítl také, že by slovo rekonstrukce mohlo být eufemismem pro novou lanovku.

Sněžka
Foto: Jan Štursa/KRNAP

Řešení s areálem, za které se stavěla Správa Krkonošského národního parku, dnes Miko označil za kompromisní a vstřícné vůči Peci. "Současná diskuse směřuje k tomu, aby proběhla rekonstrukce lanovky bez budování nového areálu," prohlásil Miko.

Rozhodnutí MŽP bude podle Mika záležet na postoji zastupitelstva Pece pod Sněžkou a na výsledku studie EIA. MŽP i Správa KRNAPu jsou ochotny uvažovat i o variantě s lyžařským areálem. Zastupitelstvo Pece pod Sněžkou v celé věci zatím nijak nerozhodlo.

Dalšími variantami, které budou v dokumentaci EIA posuzovány, jsou úplná likvidace lanovky či její zachování v současném stavu. Součástí všech čtyř variant je i likvidace České boudy na vrcholu Sněžky. K odklizení boudy se dřív stavěla vstřícně i obec Pec pod Sněžkou. Odpor části pecké veřejnosti, která boudu považuje za "symbol podobný Národnímu divadlu", ale postojem vedení Pece zatřásl a nyní není jasné, zda Pec likvidaci podpoří.

Ministerstvo dnes také zveřejnilo výsledky průzkumu veřejného mínění agentury TNS Factum, podle něhož se proti budování nového lyžařského areálu na Sněžce vyslovilo přes 45 procent dotázaných. Víc než polovina respondentů ale také uvedla, že lanovka až na vrchol škodí hoře míň než pěší turistika. Problém s dosluhující lanovkou pak téměř 49 procent lidí doporučuje řešit rekonstrukcí lanovky ve stávající trase. Novou lanovku si přála čtvrtina respondentů, jen 12 procent lidí by ale chtělo novou lanovku až na vrchol. Naopak nechat současnou lanovku na dožití a nic s ní nedělat si přálo 16 procent dotázaných.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist