https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/las-vegas-sun-podle-vedcu-znecistene-ovzdusi-prispiva-k-suchu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Las Vegas Sun: Podle vědců znečištěné ovzduší přispívá k suchu

27.7.2004 12:18 | PRAHA/LAS VEGAS (EcoMonitor)
Podle šestiletého výzkumu, který provedli vědci z nevadského Institutu pro výzkum pouště, může znečištěné ovzduší z uhelných elektráren zhoršovat sucho v regionu. Polutanty ve vzduchu, které lze vystopovat k uhelným elektrárnám na západě Spojených států, snižují obsah vody ve sněhu Skalistých hor možná o více než 25 procent, říká Randy Borys, ředitel Laboratoře Storm Peak v Coloradu.
 

"Zdokumentovali jsme případy, kdy polovina vody z mraků nenasněžila kvůli znečištěnému ovzduší," řekl Borys minulý týden. Nyní Borys testuje celkové snížení vody ve sněhové pokrývce. Předpokládá, že bude asi 25procentní.

"Sněhová pokrývka je zdrojem pro většinu nevadských dodávek vody - 85 až 90 procent," řekl Ken Albright z vodohospodářského úřadu Jižní Nevady. Sníh ze Skalistých hor taje a teče jihovýchodně směrem k řece Colorado. Albright dodává: "Bude to mít pro region ohromné důsledky. Mohlo by to dramaticky změnit způsob, jakým bude západ USA zacházet se zásobami vody." V posledních pěti letech přiteklo do vodního systému v průměru pouze 50 procent obvyklého množství vody. Albright dodává, že před vodohospodáři leží nové otázky o vztahu mezi průmyslem, lidmi a jejich vzájemném působení na životní prostředí.

Borys upozornil, že i kdyby Západ čelil nadbytku vody v řece Colorado, znečišťující látky ve vzduchu budou stále působit na mraky a bránit sněžení. Pokles vody není příčinou sucha, protože klimatické jevy (jako sucho) odrážejí změny v celém atmosférickém systému. "Ale pokud je v nějakém místě ještě sucho, vede to ke zhoršení situace," dodal.

Institut pro výzkum pouště získal laboratoř v Coloradu, protože sledování fenoménu počasí je pro Nevadu velmi důležité, řekl jeho mluvčí Ron Kalb. "Je několik případů, kdy musíte dostat vědce k životnímu prostředí, protože nemůžete vzít prostředí k vědcům." Laboratoř byla přestavěna v roce 1995 přibližně za 218 000 dolarů.

Randy Borys se soustředil na způsob formování mraků a příčiny deště a sněhu. Jako perlorodka uchvátí zrnko písku a vytvoří perlu, kapičky vody se v bouřkovém mraku formují kolem částeček unášených vzduchem. Tyto částice mohou být přírodní, jako je sůl nebo prach, ale i vytvořené člověkem. Vědec zjistil, že některé mraky obsahují tolik částeček, že tvoří mnoho velmi malých kapek. Stejné množství vody se rozdělilo na mnoho malých kapek, místo několika větších. Problémem je, že kapky musí dosáhnout určité velikosti, aby byly dostatečně těžké a spadly z oblak jako dešťové srážky. Rozdrobené proto nespadnou a místo toho se pravděpodobně vypaří. Vědec objevil, že částečky obsahovaly hlavně sírany a dusičnany, které se do atmosféry dostávají v důsledku spalování uhlí v elektrárnách. K vystopování původu částic použil modely na počasí.

Podle soukromé společnosti Energy Argus jsou plánovány nové uhelné elektrárny v Nevadě, Coloradu, Utahu, Wyomingu, Arizoně a Novém Mexiku.

Několik let vědci věřili teorii, že znečišťující látky ovlivňují srážky, ale až nový výzkum obstaral důkaz, říká profesorka coloradské univerzity Jana Milfordová. "Je velmi cenné mít tento empirický, vysledovaný důkaz o vlivech znečištění na podnebí." Studii by podle ní měli brát vážně politici i veřejnost.

Více než polovina energie vyrobené ve Spojených státech pochází z uhlí. Zastánci uhelných elektráren říkají, že nové technologie umožňují produkovat energii čistší. Stále také zůstává levnější než energie atomová nebo získávaná z alternativních zdrojů. Představitelé energetického průmyslu namítají, že obavy ze vzdušných částic produkovaných při spalování uhlí jsou přehnané a nadhodnocené. Vědec ale doufá, že jeho práce ukázala, že o polutanty bychom se zajímat měli. "Znečištění ovzduší nezná hranice." Každý musí být odpovědný a ujistit se, že děláme vše pro zachování našeho životního prostředí.

Podle článku Molly Ballové, Las Vegas Sun, 19. 7. 2004


reklama

 
Markéta Horáková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist