https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/le-figaro-provence-a-azurove-pobrezi-jsou-nejznecistenejsi-oblasti-nejen-francie-ale-cele-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Le Figaro: Provence a Azurové pobřeží jsou nejznečištěnější oblasti nejen Francie, ale celé Evropy

16.11.2004 11:50 | MARSEILLE (EcoMonitor)
Region Provence-Alpes-Côte d'Azur (zkráceně PACA) stále patří mezi regiony nejvíc znečištěné fotochemickým smogem, a to nejen ve Francii, ale vůbec v Evropě. Píše se to ve zprávě, kterou pro dotčené oblasti vydala francouzská Asociace pro dohled na kvalitu ovzduší. V tomto regionu žije okolo 2,6 milionů obyvatel.
 

„Každoročně jsou v Evropě fotochemickým smogem nejvíce postiženy tyto regiony: Athény, Janov, Madrid a Marseille,“ uvádějí autoři zprávy. „V roce 2003 region PACA vyprodukoval 8% ze všech francouzských emisí těkavých organických sloučenin a oxidů dusíku,“ dodávají. Na vině jsou hlavně průmysl a doprava v aglomeraci Aix-Marseille.

Během loňského léta navíc situaci zhoršilo výjimečně horké počasí. Slunce, vedro, slabý vítr a silný automobilový provoz jsou všechny ingredience potřebné ke vzniku fotochemického smogu. Léto 2003 se tak stalo v počtu dní s nadměrnou koncentrací přízemního ozónu rekordním. Za celé léto byla povolená koncentrace přízemního ozónu překročena v 60 dnech. Ve 22 dnech měsíce srpna byla povolená koncentrace překročena dokonce desetinásobně. Některé lokality byly přízemním ozónem zasaženy každodenně.

Oproti tomu koncentrace těžkých kovů a také polycyklických aromatických uhlovodíků byly po celý minulý rok nižší než nejvyšší povolené koncentrace. A dobrou zprávou pro region je, že se snižuje znečištění oxidem siřičitým. Za poslední dva roky nebylo zaznamenáno překročení jeho povolených koncentrací.

Podle článku Muriel Fratové na Le Figaro ze dne 12. 11. 2004


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist