https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/le-figaro-souvisi-radioaktivni-mrak-s-nemocemi-stitne-zlazy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Le Figaro: Souvisí radioaktivní mrak s nemocemi štítné žlázy?

9.1.2006 10:26 | PRAHA/PAŘÍŽ (EcoMonitor)
Odborníci zkoumají, zda existuje souvislost mezi radioaktivním mrakem, který po havárii v Černobylu v dubnu 1986 přešel také nad Korsikou, a řadou případů onemocnění štítné žlázy, které byly na ostrově diagnostikovány, napsal francouzský deník Le Figaro.
 

Le Figaro: Souvisí radioaktivní mrak s nemocemi štítné žlázy? PAŘÍŽ - Odborníci zkoumají, zda existuje souvislost mezi radioaktivním mrakem, který po havárii v Černobylu v dubnu 1986 přešel také nad Korsikou, a řadou případů onemocnění štítné žlázy, které byly na ostrově diagnostikovány, napsal francouzský deník Le Figaro. Právní expertiza probíhá od dubna 2005 ve třinácti korsických vesnicích, kde byly v době přechodu černobylského mraku nejsilnější deště. Poté se v těchto lokalitách objevilo mnoho případů onemocnění štítné žlázy. Příkaz provést expertizu následoval poté, co třicet tamních obyvatel podalo stížnost, že kvůli onemocnění byli nejméně tři měsíce v úplné pracovní neschopnosti.

V rámci místního šetření experti zkoumají zejména děti do 15 let a osoby, jejichž prenatální vývoj mohl černobylský mrak ovlivnit. Chtějí tak zjistit případný nárůst počtu onemocnění štítné žlázy oproti zbytku populace. V prosinci loňského roku některá občanská sdružení prohlásila, že skutečně naměřené hodnoty radioaktivity byly před veřejností utajeny a zveřejněny byly pouze hodnoty "průměrné". Důvodem prý bylo maskování lokálních vysokých kontaminací některých zón, které byly následkům černobylské havárie zvláště vystaveny kvůli silným dešťům a své nadmořské výšce.

Podle článku v deníku Le Figaro ze dne 4. 1. 2006


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist