https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/le-monde-francie-chce-do-roku-2010-zachranit-biodiverzitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Le Monde: Francie chce do roku 2010 zachránit biodiverzitu

29.11.2005 09:20 | PRAHA/PAŘÍŽ (EcoMonitor)
Francouzská ministryně životního prostředí Nelly Olinová minulý týden na setkání Rady ministrů představila plány na záchranu biodiverzity. Vyhlásila cíl zastavit její úbytek do roku 2010, napsal francouzský deník Le Monde.
 

Živočišné a rostlinné druhy totiž mizejí vinou lidské činnosti nejméně tisíckrát rychleji než v dřívějších dobách. Největší hrozbou pro ekosystémy je intenzivní zemědělství a rybolov, urbanizace, znečištění, introdukce nepůvodních druhů a klimatické změny. V celosvětovém měřítku je šedesát procent ekosystémů poškozeno.

Mezi oznámené plány patří plnění závazků Úmluvy o biologické rozmanitosti podepsané v roce 1992. Tento proces se ve Francii setkal s velkým odporem, země je tak v plnění svých závazků až na 110. místě ze 188 signatářských zemí. Plány oznámené ministryní v podstatě připomněly již přijatá rozhodnutí: zřízení sítě Natura 2000, vytvoření chráněných území, ochranu pobřežních oblastí, rozvoj kontroly obchodu s tropickým dřevem a podobně. V zemědělství půjde v prvé řadě o vytvoření neobdělávaných pásů půdy v okolí vodních toků a ploch, což už se objevilo před časem ve společné zemědělské politice.

Záměry ministryně přinášejí i několik nových myšlenek, například vytvoření přírodní rezervace na jihu země. Přírodní dědictví by také mělo podléhat podobnému režimu zdanění jako například stavební památky, což by mělo jejich majitele podpořit v zachování a náležité údržbě výjimečných přírodních hodnot.

Francie dále hodlá podporovat moratorium na všechny způsoby lovu hlubokomořských druhů v mezinárodních vodách. Zavázala se rovněž k podpoře evropských plánů na obnovu populací nejohroženějších rybích druhů. Francouzský výbor při Světovém svazu na ochranu přírody (IUCN) "snahu o mobilizaci vlády" přivítal, píše Le Monde. V budoucnu bude biodiverzitu v zemi sledovat národní observatoř, která bude každoročně podávat zprávu o jejím vývoji.

Podle článku Gaëlle Dupontové v deníku Le Monde ze dne 26. 11. 2005


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist