https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/le-monde-oteplovani-ohrozuje-evropskou-biodiverzitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Le Monde: Oteplování ohrožuje evropskou biodiverzitu

1.6.2005 08:17 | PRAHA/PAŘÍŽ (EcoMonitor)
Deštné pralesy nacházející se v tropických a subtropických oblastech mají velkou biodiverzitu rostlinných i živočišných druhů. Pro tyto bohaté ekosystémy je největší hrozbou odlesňování. Evropské ekosystémy však daleko více ohrožuje snižování biodiverzity v důsledku globálního oteplování, napsal deník Le Monde.
 

Podle studie publikované koncem května americkou Národní akademií věd by v období do roku 2080 mohlo globální oteplování tvrdě zasáhnout velké množství rostlinných druhů. Pro nadcházející období byly vytvořeny dva scénáře vývoje:

* Podle horšího z nich, nazvaného A1, se množství CO2 v atmosféře zdvojnásobí a průměrná teplota se zvýší o 3,6 °C . Poté bude 22 % evropských rostlinných druhů silně ohroženo, pokud se jim nepodaří rozšířit se mimo areál svého přirozeného výskytu.

* Podle příznivějšího scénáře by se množství CO2 v atmosféře zvýšilo slabě a průměrná teplota by vzrostla o 1,8 °C. Silně ohrožených by pak bylo 10 % druhů. Za "silně ohrožený" je pokládán druh, který přišel o 80 % svého areálu přirozeného výskytu.

Vědci zkoumali 1350 evropských rostlinných druhů, což je zhruba 10 % celkového počtu. Porovnali areál rozšíření každého druhu s klimatickými podmínkami, které mají přímý dopad na vývoj a přežití vegetace (vlhkost, teplota, sezónní srážky). Dokázali také odhadnout, jak se bude s nadcházejícími klimatickými změnami měnit geografické rozšíření jednotlivých druhů. Čím více se budou redukovat jejich stanoviště, tím více budou ohroženy. Rovněž bylo nutno započítat schopnost migrace druhů. Vědci se však domnívají, že migrační kapacita rostlin je značně limitovaná, a čísla se tak u obou scénářů mohou lišit maximálně o 5 %.

"Jsme schopni pouze naznačit tendence, nikoliv dát přesné předpovědi," řekl deníku Le Monde Wilfried Thuiller, vedoucí týmu autorů studie. Mimo to část rostlin má dlouhou dobu života, a proto nevymizejí náhle. "Například buky nebo borovice lesní nevymřou náhle, ačkoliv se ocitnou mimo oblast svého přirozeného výskytu. Například v Jihoafrické republice rostou evropské duby vysazené již před mnoha desetiletími. Nerozmnožují se však, ačkoliv se jim daří velmi dobře," dodal Wilfried Thuiller.

Podle článku Stéphana Foucarta v deníku Le Monde ze dne 28. 5. 2005


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist