https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/le-soir-o-temelinu-a-o-cesko-rakouskem-sporu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Le Soir o Temelínu a o česko-rakouském sporu

24.10.2000 13:40 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Belgický list Le Soir se ve svém včerejším vydání věnoval JE Temelín a sporu, který se kvůli ní odehrává mezi českými a rakouskými politiky. Podle nevládní ekologické organizace Přátelé Země (Friends of the Earth), píše Le Soir, jsou temelínské reaktory ruského typu nebezpečné. Naproti tomu Marcel Gaube, generální ředitel jaderné firmy Belgatom, nepovažuje bezpečnostní rizika Temelína za veliká.
 

Temelín je z reaktorů ruského typu nejbližší modelům, které fungují v našich zemích, říká Gaube a připomíná, že tradiční slabiny ruských elektráren, tedy přístrojové vybavení bezpečnostních systémů a kontroly reaktorů, upravila americká firma Westinghouse. Podle Gaubeho bylo nejobtížnější umístit nezbytné bezpečnostní systémy do betonového pouzdra reaktoru. "Reaktor má pouze jeden obal, zatímco naše (reaktory) mají dva. Umožňují lepší kontrolu případného úniku radioaktivního materiálu a chrání reaktor před nehodami zvnějšku (pádem letadla, požárem...). Temelín je ale umístěn v přírodě, kde je pravděpodobnost takové nehody tak nízká, že to není opodstatněné."

Le Soir si také všímá českých i rakouských diplomatických aktivit spojených s Temelínem. Vláda Miloše Zemana podle listu neustoupila rakouskému tlaku, ale obrátila se na Evropskou komisi, aby dosáhla zastavení blokády svých hranic. Česko-rakouské vztahy Le Soir ilustruje výroky rakouského člena komise Franze Fischlera, podle něhož je chování české vlády "nepřijatelné", a českého ministra zahraničí Jana Kavana, který prohlásil, že jeho země poskytuje všechny informace o jaderné bezpečnosti "našim německým přátelům" a "rakouské vládě".


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist