https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ledni-medvide-ze-zoo-brno-ma-za-sebou-prvni-veterinarni-prohlidku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lední medvídě ze Zoo Brno má za sebou první veterinární prohlídku

31.3.2016 14:05 | BRNO (ČTK)
Zájemci mohou až do 10. dubna do 12:00 navrhovat zoo jméno pro samičku. Návrhy dostane její kmotr, jehož jméno zatím vedení zahrady tají, a ten z nich vybere to nejzajímavější
Zájemci mohou až do 10. dubna do 12:00 navrhovat zoo jméno pro samičku. Návrhy dostane její kmotr, jehož jméno zatím vedení zahrady tají, a ten z nich vybere to nejzajímavější
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Brno
Posledním přírůstkem ledních medvědů v brněnské zoo je samička. Pohlaví mláděte, které se narodilo před čtyřmi měsíci, zjistili chovatelé ve středu při jeho první veterinární prohlídce. Křest bude mít již 16. dubna. Jméno mu mohou navrhnout lidé prostřednictvím facebookového profilu zoo. Z návrhů vybere ten nejzajímavější kmotr medvíděte, řekl ředitel brněnské zoologické zahrady Martin Hovorka.
 

Od svého narození bylo mládě neustále ve společnosti matky. Nejprve byl jejich útočištěm porodní box, před měsícem ale začala brát medvědice Cora svého potomka na procházky do venkovní expozice. O mládě se podle chovatelů vzorně stará.

"Odloučení od svých potomků při jejich první veterinární prohlídce vždy těžce nese. Snažili jsme se ji proto urychlit. Středeční prohlídka trvala jen tři minuty," doplnil Hovorka.

Veterinář při něm zjistil pohlaví medvíděte a pak jej naočkoval. Mládě je podle odborníků ve velmi dobré kondici.

Zájemci mohou až do 10. dubna do 12:00 navrhovat zoo jméno pro samičku. Návrhy dostane její kmotr, jehož jméno zatím vedení zahrady tají, a ten z nich vybere to nejzajímavější.

Odchovy ledních medvědů v zajetí jsou mimořádně složité. Cora již v Brně porodila a následně úspěšně odchovala dvojčata Billa a Toma a pak dvojčata Nanuka a Kometu. Medvědici je 18 let. Rodí zhruba po tříleté přestávce. "Ještě dva až tři porody by mohla mít," uvedl ředitel. Otec medvíděte Umca je v oddělené expozici.

O mládě má již nyní podle ředitele veřejnost velký zájem. Zoo navštíví ročně okolo 260 000 lidí. Vždy, když v expozici ledních medvědů pobíhají medvíďata, se návštěvnost zvyšuje. I letos proto Hovorka počítá s větším zájmem veřejnosti.


reklama

 
Vladimír Klepáč
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist